Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonu ile faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı'nın 2024 Yılı Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı kapsamında Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi'nin ''Denetimlerle Sürdürülebilir Gıda Güvenliği'' başlıklı projesi ile başvuru yapılmış ve 4. Dönem Değerlendirmesinde proje başarılı bulunarak teknik destek almaya hak kazanmıştır.
Projemiz gıda güvenliğinin toplum sağlığını doğrudan etkileyen kritik bir unsur olmasını temel alarak geliştirilmiştir. Gıda, gıda katkı maddeleri, gıda ile temas eden madde ve malzeme ile yemlerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarına, ürünlerin ithalat ve ihracat işlemlerine, gıda kaynaklı zehirlenme vakalarına, numune alımına, Alo Gıda 174 ve CİMER şikâyetlerine ilişkin resmi kontrolleri ve yaptırımları Resmi Kontrol Görevlilerince ifa edilmektedir. Gıdaların tarladan sofraya her aşamasında kontrolünü sağlayan teknik personelimizin, her ürün tanımı için ayrı ayrı üretim akış ve mevzuat bilgisine sahip olması elzemdir. Kurumumuzun gıda güvenliği konusunda doğrudan sorumluluğunun olması, Bakanlığımızın gıda güvenliği politikalarını desteklemek ve üretici işletmelere doğru rehber olabilmek amacıyla uluslararası bir standart olan IS0 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Temel Eğitimi, kontrol sürecinde aktif kullanılan temel ekipman kullanımı eğitimleri ve iş verimliliğini arttırmaya yönelik pekiştirici eğitimlerle personelin bilgilerini güncellemek, denetimlerin daha sağlıklı, kaliteli ve hızlı bir şekilde yürütülmesini amaçlamaktadır.
Gıda ve Yem Şubesi'nin tüm elemanlarının katıldığı Projemiz 07-08/01/2025 tarihinde Psikolog Besim OGELMAN'ın denetim öncesi ve sonrasında iş verimliliğini arttırmaya yönelik stres yönetimi, liderlik eğitimi, ANKA Kuşu iletişim yöntemleri, zor insanlarla iletişim konularını kapsayan eğitimlerimiz 2 gün süreyle gerçekleştirilmiştir. Akabinde 09-10/01/2025 tarihlerinde Baş Denetçi Gıda Mühendisi Süheyla BİÇER'in ISO 22000 Gıda Güvenliği Temel Eğitimi ile denetim standartları, dökümantasyon denetimi konularında eğitimler tamamlanmıştır. Eğitimin son gününde Dünyanın En Etkili Bilim Adamları Listesine giren İnönü Üniversite Gıda Mühendisliği Bölümünde öğretim görevlisi Prof.Dr. Ali Adnan HAYALOĞLU'nun rehberliğinde denetimler sırasında kullanılan temel ekipmanların kullanımı, güncel çalışmalar, Türkiye'nin ve ilimizde üretilen peynirlerin çeşitliliği hakkında bilgilendirme eğitimleri ile 5 gün süren eğitimler tamamlanmıştır.
Eğitimin son günü Katılım Belgeleri İl Müdürümüz Osman AKAR ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Mehmet Şirin BUDANCAMANAK tarafından katılımcılara verildi.