Kurban
Bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinde önemli bir artış olacağından,
bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarına karşı yürütülmekte olan
mücadelede istenen sonucun alınabilmesi, kaçak hayvan hareketlerinin
engellenmesi, özellikle şap hastalığının yurtiçi hayvan hareketlerine
bağlı olarak yayılmasının önlenmesi, vatandaşlarımızın dini vecibelerini
yerine getirirken kurbanlık hayvan satış yerleri ve iller arası hayvan
sevkleri ile muhtemel bir hastalığın bulaşması ve yayılmasının önlenmesi
amacıyla aşağıda belirtilen hususların ilgililere duyurulmasında fayda
görülmüştür:
1-
Menşeilerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt
altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında sığır cinsi hayvanlar için
pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için nakil belgesi bulunmayan
hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir
surette izin verilmeyecektir.
2-
Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi
ve sonrasında İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince temizlik ve
dezenfeksiyonunun mutlaka yapılması gerekmektedir.
3-
Nakil vasıtalarına aşırı hayvan yüklenmesinin, hayvanların nakliye
sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ızdırap çekmelerine neden
olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecektir.
4-
Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların resmi veteriner hekimler
tarafından muayene ve gerekli kontrolleri yapılacak, sağlıklı bulunan
hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek iller arası nakline
müsaade edilecektir. Veteriner sağlık raporu olmadan iller arası hayvan
nakleden hayvan ve araç sahiplerine, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri,
Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile aynı Kanuna dayanılarak çıkarılan
yönetmelik ve talimatların ilgili hükümlerine göre işlem yapılacaktır.
5-
Kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi
belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; hayvan sahiplerinin,
muhtarların, köy bekçilerinin, polis, jandarma gibi görevlilerin ve
serbest veteriner hekimlerin bu durumu mahallin mülki idare amiri veya
Tarım ve Orman Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerine bildirmeleri
gerekmektedir.
6-
Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık
hayvanlar; hayvan pazarı ve canlı hayvan borsası yanı sıra Kurban
Hizmetleri Komisyonlarınca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen
kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak
işletmelerde alınıp satılmalıdır. Bu tür önceden belirlenen yerlerin
dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına müsaade edilmeyecektir.
7- Vatandaşlarımız
kurbanlık hayvanlarını, şehir ve kasabalarda Tarım ve Orman
Bakanlığından şartlı onay/onay belgesi almış kesimhaneler ile Kurban
Hizmetleri Komisyonunun önceden belirlediği kesim yerlerinde; köylerde
ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi
bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde
kesebilirler. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık
hayvan kesimine izin verilmeyecektir.
8- Kurban
kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir
çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler
alınacaktır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında
oluşan atık ile özellikle kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve
akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi
gerekmektedir.
9-
Kesimhanelerde kesilen kurbanlık sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve
keçi türü hayvanların kulak küpeleri Tarım ve Orman Bakanlığınca
belirlenen usul ve esaslar gereğince imha edilecek, kesilen hayvanların
veri tabanından düşümleri yapılacaktır. Sığır cinsi hayvanların
pasaportları en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne kesim
tarihlerinden itibaren yedi gün içinde teslim edilmelidir.
10-
Komisyonun belirlediği yerler dışında ve köylerde kesilecek kurbanlık
sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları, koyun ve keçi
türü hayvanların kulak küpeleri vatandaşlarımız tarafından köy muhtarına
veya İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edilmelidir. Köy
muhtarları kendilerine teslim edilen kulak küpelerini ve pasaportları
İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim etmelidirler.
11- Kurbanlık
satın alınırken hayvanların sağlıklı, besili ve hayvan kayıt sistemine
kayıtlı olmasına dikkat edilmeli, kulak küpesi, veteriner sağlık
raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi bulunan, öncelikle erkek ve yaşını
doldurmuş hayvanlar kurbanlık olarak seçilmeli, gebe veya damızlık
niteliği taşıyan dişi hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir.
12-
Gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan
satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine müsaade
edilmeyecektir.
Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için yukarıda belirtilen şartları eksiksiz yerine getirmeleri gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen mükellefiyetleri yerine getirmeyenler ile yasak ve kısıtlamalara uymayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine göre işlem yapılacaktır.
İlgililere ve görevlilere önemle duyurulur.