“DAP ile Battalgazi’de Süt Hayvancılığının Geliştirilmesi” projesi kapsamında 125 çiftçimize Seyyar Süt Sağım Makinesi ve 10 çiftçimize de Süt Soğutma Tankı dağıtımı törenle gerçekleştirildi.
İl Müdürlüğümüz Karakavak Kampüsünde düzenlenen törene Malatya Valisi Seddar YAVUZ, Battalgazi Kaymakamı Erkan SAVAR, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram TAŞKIN, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman AKAR, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet ÖZDOĞAN, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan ÖZCAN, Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hilmi ÖKSÜZTEPE, İl Müdür Yardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Teknik Personeller ve Üreticiler katıldılar.
Törende Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz KURDOĞLU, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan ÖZCAN, Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan AKIN, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus KILINÇ’ın yaptığı konuşmaların ardından konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Osman AKAR,
“Malatya ilimiz 420 bin hektar tarım arazisi, 178 bin Büyükbaş, 380 bin Küçükbaş hayvan varlığı ile önemli bir tarımsal potansiyele sahiptir.
Bu potansiyelin katma değere dönüşmesini sağlamak, İlimizde Tarımsal Üretimin geliştirilmesi ve üretimin artırılması, insanları bulundukları yerde tarımsal üretimin içinde tutmak ve en önemli sıkıntıları olan girdi maliyetlerini asgariye indirmek adına yoğun bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir taraftan sahada sürekli yapılan Eğitim hizmetleri, Hayvan sağlığı, Bitki Sağlığı, Gıda Denetimi gibi fiili hizmetlerin yanı sıra Bakanlığımız ve Valiliğimiz başta olmak üzere, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, DAP İdaresi Başkanlığı destekleri ile her yıl çok sayıda proje uygulamaya konulmaktadır.
Bakanlık olarak Malatya ilimizde yaklaşık 38 farklı kalemde yıllık yaklaşık 400 milyon TL direkt destek verilmektedir. Bunun yanında yerel finans kuruluşlarımıza sunduğumuz projelerle katkı sunmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı ve DAP İdaresinden sağlanan finansmanla sadece 2024 yılında 35 Milyon TL bütçeli 19 proje uygulanmıştır. Bu projeler kapsamında şimdiye kadar 138 ton tohum, 134 bin m2 kurutma filesi, 1 milyon adet sebze fidesi ile bir çok makine ve ekipman çiftçilerimizin kullanımına sunulmuştur.
Bu gün de burada tarım sektörümüzü omuzlayan ve en önemli aktörlerinden olan Kadın Çiftçilerimiz üzerinde olan iş yükünü azaltmak adına kurumumuzca hazırlanan, DAP İdaremizce desteklenen ve özellikle Soğuk Zincirde Sütün Toplanmasına altlık oluşturacak, sütün sağlıklı ve hijyenik koşullarda toplanmasına katkı sunacak “DAP ile Battalgazi’de Süt Hayvancılığının Geliştirilmesi” projesi kapsamında 125 çiftçimize Seyyar Süt Sağım Makinesi ve 10 çiftçimize de Süt Soğutma Tankı dağıtımı yapılacaktır. Yaklaşık 2.900.000 TL bütçeli projenin %30’u (870.000 TL) çiftçi tarafından karşılanacaktır.
Bu proje dışında yine DAP İdaresi Başkanlığımızca desteklenen projelerle Arapgir ve Arguvan İlçelerimizdeki 150 çiftçimize de bu makine ekipman dağıtımı yapılmış olacaktır.
Malumunuz olduğu üzere tarımda artık Planlı Üretime geçilmesi adına Bakanlığımızca Üretimin Planlanması projesi başlatıldı, bu kapsamda Malatya olarak Bitkisel Üretim, Su Ürünleri ve Hayvansal Üretim planlamalarımızı yaparak Bakanlığımıza gönderdik. Bu kapsamda Hayvansal Üretim destekleri açıklandı. Planlamaya uygun olarak üretim yapan çiftçilerimize;
Buzağı desteği 2 bin TL den 5.700 TL ye çıkarıldı.
120 baş kuzu için verilen destek 45 bin TL iken 85 bin TL ye çıkarıldı. Buna benzer tüm desteklerde %90 ile %500 oranında destekler artırıldı.
Yürüttüğümüz bu tarz faaliyetlerin çiftçimizin üretim maliyetlerini azaltılmasında önemli katkı sunduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda Malatya ilimizi tarımsal üretim bakımından daha ileriye taşımak için Kurum ve STK’larımız ile uyum içerisinde çiftçilerimiz ile beraber mesai mefhumu gözetmeksizin “Malatya’nın Büyümesi Güçlü Tarımdan Geçer” sloganı ile hizmetlerimize devam etmekteyiz.
Bu desteklemelerin çiftçilerimize hayırlı, kazançlarının bol ve bereketli olmasını diliyorum.” dedi.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet ÖZDOĞAN’ın projeyle ilgili verdiği bilgiler içeren konuşmasının ardından bir konuşma yapan Malatya Valisi Seddar YAVUZ,
“İlimizde 6 Şubat depremlerinden dolayı meydana gelen hasarların bir an önce onarılması için yoğun çalışmalar yapıyoruz. Artık mazeret üretme zamanı değildir. Ben değil biz olmalıyız. Engelleri birer birer aşacağız ve bu şehri hep beraber ayağa kaldıracağız. Lütfen fitne-fesat çıkarmaya çalışan mahfillere itibar etmeyiniz. Biz büyük bir milletiz, biz büyük bir medeniyetiz. Bu şehri elbirliğiyle ihya edeceğiz. Bu şehre birincilik yakışır.
Sadece inşaat alanında değil, tarım ve hayvancılık alanında da gelişmeler sağlamak için yoğun gayret göstereceğiz. İlimizin tarımsal potansiyelini, ürün desenini ve birim alandan elde edilen gelirin artırılmasını, hayvancılıkta yeme kolay ve ucuz yoldan ulaşma hususlarını tekrar tekrar gözden geçireceğiz.
En sağlıklı gıdalardan olan sütün üretiminin önemi kadar, üretilen sütün muhafazası da çok önemlidir. Bu bakımdan bugün burada dağıtımı yapılacak makinelerin üreticilerimize büyük yararlar sağlayacağını düşünüyorum. Projeyi hazırlayanlara, uygulayanlara ve destek verenlere teşekkür ediyor, üreticilerimize hayırlı olsun diyorum.” dedi.
Konuşmalardan sonra üreticilere makinelerinin tesliminin ardından tören sona erdi.