İl Müdürlüğümüzün organizasyonu ile Yeşilyurt İlçesi Görgü Mahallesinde Kayısı Hasat Bayramı programı düzenlendi.
Hüseyin Güngör'e ait bahçede düzenlenen programa; Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Kılınç, STK temsilcileri, davetliler ve çiftçiler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının icra edilmesinin ardından Yeşilyurt Halk Oyunları ekibi tarafından folklor gösterisi yapıldı.
Törende konuşma yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Kılınç, düzenlenen Hasat Bayramı ve çalışmalarından dolayı İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar'a teşekkür etti.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kaliteli üretimle ihracatta büyük başarılar elde edildiğini, Malezya ve Hong Kong'a havayolu sevkiyatıyla kayısı ihraç edildiğini belirtti.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Sami Er, üreticilere bereketli bir hasat sezonu dilerken bu yıl Temmuz Ayında Kayısı Festivali düzenleneceğini belirtti.
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar yaptığı konuşmasında; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 550 bin ton hektar alanda yaklaşık 4 milyon ton kayısı üretim yapılıyor. Türkiye'nin hem alan hem de üretim miktarı olarak ilk sırada yer almakta. Ülkemizdeki 16 milyon kayısı ağacının yarısından fazlasının Malatya'da bulunuyor. Bu sayı her yıl giderek artmakta. Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62'si, yaş kayısı üretiminin yüzde 38'i, kuru kayısı üretiminin yüzde 85- 90'ını ve dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 55'ini Malatya'mız karşılamaktadır." dedi.
Hasat programında konuşma yapan Valimiz Sayın Ersin Yazıcı, Kayısının büyük bir ekonomik getirisinin olduğunu belirterek, “Geçen yıl kuru kayısı rekoltesi yaklaşık 77 bin tondu, bu yıl yaklaşık 30 bin ton daha fazla, 107.517 ton olarak açıkladık. Malatya çiftçisi gereğini yapacak, kayısıyı dünya ve Avrupa standartlarında hazırlayarak, tüccara teslim edecek. Rekolte çok oldu diye, geçen yıla göre 30 bin ton fazlalık var diye tüccarlarımız yan gelip yatmasın lütfen. Pazarlamanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Bu işten para kazanan tüccar ve sanayicimizin de geçen yılın en az yüzde 25 fazlasına ulaşması için buradan hedef verelim. Çiftçimizin, tüccarımızın yüzü gülsün."" diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol, silkeleme makinesiyle branda üzerine silkelenen kayısıları topladı, sergene kayısılar serildi, patik yapan kadın çiftçilerle yapılan sohbetten sonra çiftçiler ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle program sona erdi.