Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlüğümüz tarafından organize edilen, Kayısı sektöründe mevcut durum analiz edilerek belirlenecek hedefler doğrultusunda ileriye yönelik stratejilerin belirlenmesi amacıyla düzenlenen "Ulusal Kayısı Çalıştayı" Ramada Altın Kayısı Otelde yapıldı.
18-19 Kasım 2014 tarihleri arasında yapılacak olan çalıştayın açılış törenine Malatya Valisi Sayın Süleyman KAMÇI, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim BABAHANOĞLU, Bakanlığımız Daire Başkanları Mehmet SIĞIRCI, Mehmet Lokman RAMAZANOĞLU, Burhan DEMİROK, Nejdet KAPLAN, İl Müdürümüz Ali SELVİ, Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit AYGÜL, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı YILMAZ, Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mehmet KARLI, AK Parti İl Başkanı Bülent TÜFENKÇİ, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin ERKOÇ, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri AKIN, Akademisyenler, Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, Teknik elemanlar ve üreticiler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Sayın Ali SELVİ "Türkiye'nin hatta dünyanın en önemli kayısı üretim merkezi Malatya'dır. Kayısıda yaşanan her sorun Malatya'nın da temel sorunlarıdır. Kayısının sorunlarını tartışırken biz esasında Malatya'nın sorunlarını tartışmış olacağız. Kayısı üretimi, üreticilerimizi, ihracatçılarımızı, esnafımızı, tarıma dayalı sanayimizi, kayısıda çalışan ilimiz tarım işçilerini, çevre illerden gelen mevsimlik tarım işçilerini, Malatya ekonomisine olan dolaylı katkısı nedeniyle tüm halkımızı ilgilendirmektedir. Kayısı yetiştiriciliği yapan üreticilerimiz son yıllarda daha bilinçli hareket ederek bakım ve zirai mücadele ile sigorta konularında hassasiyet gösteriyor. Daha kat etmemiz gereken çok yol var. Ulusal kayısı Çalıştayının Malatya ve ülkemiz tarımına hayırlar getirmesini diliyor, hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Sayın Mehmet SIĞIRCI, " Dünya birincisi olduğumuz Kayısı Sektörü için bugün burada toplanmış bulunmaktayız. Türkiye meyve üretiminde yaklaşık 18 milyon tonla dünya meyve üretiminde 6'ncı sırada yer alıyor. Bu üretimde Kayısı önemli yer almaktadır. Kayısı, tarımsal üretim değerinin yanı sıra toplumsal ve ekonomik açıdan ele alınması gereken stratejik bir ürün. 2014 yılında yaşanan don olayı kayısı üretimini şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde olumsuz etkiledi. 2013 yılında 780 bin tona ulaşan kayısı üretimi 2014 yılında don olayı ile birlikte 270 bin tona düştü. Kayısının üretimden pazarlamaya kadar olan sorunlarının ve çözüm önerilerinin ele alınması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız Ulusal Kayısı Çalıştayı yapılmasını öngördü. Umuyorum buradan çıkacak sonuç olumlu olacak, kayısının sorunlarına çözümler getirecektir" dedi.
Son olarak kürsüye gelen Malatya Valimiz Sayın Süleyman KAMÇI ise "Dünya kayısı piyasasında önemli bir yere sahip olan Malatya'da, kayısının sorunları ve çözüm önerilerinin tartışılacağı böylesine bir çalıştayın yapılıyor olması memnuniyet vericidir. Günümüz kayısı yetiştiriciliğinde kültürel uygulamalar, teknolojik imkanlar, muhafaza, pazarlama, nakliye ve ihracat gibi bazı problemlerle karşılaşılmaktadır. Yine ilkbaharda yaşanması muhtemel don olayı da gerek üreticiyi gerekse ülkemiz ekonomisini olumsuz yönde etkileyecek olan bir diğer risk faktörüdür. Üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın faaliyetlerini sürdürebilmeleri, tarımsal sürekliliğin sağlanması ve ülke ekonomisinin olumlu kazanımlar elde edebilmesi amacıyla gereken tedbirlerin alınması işte bu çalıştaylar gibi organizasyonlar vasıtasıyla mümkün olacaktır. Yetkili arkadaşlarımızın ve kıymetli bilim adamlarımızın fikir teatileri sonucunda tespit edilecek sorunlar ve bu sorunları ortadan kaldıracak çözüm önerileri, kayısıcılığın geleceği açısından hayati önem arz etmektedir" dedi
Daha sonra Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet SIĞIRCI tarafından Dünya ve Türkiye'de Kayısı Sektörü, İl Müdürümüz Ali SELVİ tarafından Malatya'da Kayısı Sektörü, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat ASMA tarafından Dünya'da ve Türkiye'de Kayısı Yetiştiriciliği, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan PEKER tarafından Kayısı Sektöründe Değer Zinciri Yönetimi, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan FENERCİOĞLU tarafından Kayısı Mamulleri ve Besin Değeri konularında sunumlar yapıldı.
Sunumların ardından; Kayısı Yetiştiriciliği, Örgütlenme Pazarlama ve Finansman, Hasat Sonrası İşlemler ve Kayısı Mamülleri konularında oluşturulan 3 grup 2 gün sürecek çalışmalarına başladı. Çalıştay gruplarında; Ankara, Adana, Erzincan, Kahramanmaraş, Elazığ, Konya, Diyarbakır, Isparta, Mersin, Iğdır ve Erzurum illerinde görev yapan akademisyenler ve teknik elemanlar yer aldı.
Daha sonra grupların çalışmaları birleştirilerek Çalıştay Sonuç Raporu açıklandı.