Arguvan ilçemizin Karababa Mahallesinde fideler halinde dikimi yapılarak yetiştiriciliği yapılan lavanta tarlası İl Müdürümüz Tahir MACİT, İl Müdür Yardımcısı Ahmet Turan KARACA ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Demet KÖKSAL tarafından gezilerek, yapılan üretim hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.
Lavanta yetiştiriciliğine başlayan üreticimiz Muhammed KARAASLAN ile yapılan görüşmede üreticimiz "Isparta ilinde lavanta tarlası örneklerini görerek bölgemizde tarımsal üretim ve ürün çeşitliliğinin arttırılması amacıyla 30 dekarlık tarlasına fide dikimi yaptığını, en başta kozmetik sektörü olmak üzere farklı alanlarda da kullanım alanı olan lavanta yağı üretimine yönelik olarak lavanta yetiştiriciliğine yöneldiğini" belirtti.
İl Müdürümüz Sayın Tahir MACİT üreticimize gerekli teknik destek konusunda İl Müdürlüğü olarak her zaman yardımcı olacaklarını belirterek, İlimizdeki tarımsal üretim potansiyelinin arttırılması, bölgemize çeşitlilik kazandırması ve farklılık oluşturması açısından üreticimize yapmış olduğu bu örnek çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, yapılan üretim sonucunun başarılı ve kazançlı olması temennisinde bulundu.
*Lavanta bitkisi, 1 m'ye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisidir. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Lavanta çiçekleri sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılmaktadır.