Kahverengi kokarcanın doğal düşmanı ilimizde de doğaya salındı. Doğal düşmanı Trissolcus Japonicus (Samuray Arısı) ilimiz Kale İlçesi Kıyıcak Mahallesi ile Yeşilyurt İlçesi Yaka Mahallesinde iki kayısı bahçesinde Biyolojik Mücadele kapsamında doğaya salınımı gerçekleştirildi. Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce üretimi yapılan samuray arısı kahverengi kokarca mücadelesinde en etkili etmen olarak bilinmektedir.
Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Ülkemizde varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilmiştir. Kahverengi kokarcanın yayılışı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, erginlerin uçuşuyla ve zararlının bulunduğu ülkelerle yapılan ticari faaliyetlerle gerçekleşir.
Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır.
KONUKÇULARI: Birçok meyve ve sebze türüne zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan en önemli konukçuları arasındadır. Bu ürünler ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bitkiler arasında yer almaktadır. Meyve ve sebzelerde emgi yaparak birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır.
11.06.2024 tarihinde ilimiz meyve bahçelerine gelecek yıllarda bu etmenin zarar oluşturmaması için bu zararlıyı baskı altına alacak, Biyolojik Mücadele kapsamında Samuray Arısının Kale ve Battalgazi ilçelerimizin iki mahallesinde doğaya salınımı gerçekleştirilmiştir.
MALATYA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ