T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Toplu Tüketim Yerlerinde Kızartmada Kullanılan Katı ve Sıvı Yağların Denetim Seferberliği Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 30.01.2024
Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim YUMAKLI'nın açıklamaları ve talimatları doğrultusunda 24 Ocak 2024 - 02 Şubat 2024 tarihleri arasında 81 İl'de eş zamanlı denetim yapılması planlanmıştır.

10 gün sürecek Toplu Tüketim Yerlerinde Kızartmada Kullanılan Katı ve Sıvı Yağların Denetimleri eş zamanlı olarak İlimizde 24.01.2024 tarihi itibariyle başladı.

Denetime bizzat katılan İl Müdürümüz Osman AKAR konu ile ilgili; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tüm gıda işletmelerinin denetim yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığımızda olup, İl / İlçe Müdürlüklerimiz vasıtasıyla gıda üretim, dağıtım, satış işlemlerinin her aşamasında ve toplu tüketim işletmelerinde ilgili yönetmelikler, mevzuatlar ve planlar doğrultusunda denetim çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bizlerde Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak güvenilir, sağlıklı gıdaya ulaşmak için üretim, satış ve toplu tüketim yapılan işletmelerimizde bilgilendirme, bilinçlendirme ve kontrol görevlerini risk esaslı denetimlerle , İl Müdürlüğümüz ve 13 ilçe Müdürlüğümüz de toplam 62 denetim personeli ile  gerçekleştirmekteyiz. Bugün itibari ile Malatya ilimizde 6.257 adet üretim, satış ve toplu tüketim işletmesi, bulunmakta , bu işletmelerde deprem olmasına rağmen 2023 yılı içerisinde yaklaşık 11.000 adet denetim gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı içerisinde bu denetimlerimizi artırarak daha etkin bir şekilde yapmaya devam edeceğiz.  2023 yılında bugüne kadar yapılan denetimlerde 125 adet numune alınmış, bu denetimler ve numune sonuçları  mevzuata uygun olmayan 92 adet işletmeye toplam 2,9 Milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. 2024 yılında da bugüne kadar 592 denetim yapılmıştır. Bu denetimlerde her sektöre göre farklı denetim konuları olmakla birlikte Genel Hijyen Kuralları, Yapıların fiziki durumları, Personellerin hijyen kurallarına uyumu, Kayıtlılık ve kayıtların tutulup tutulmadığı, Depoların uygun olup olmadığı, Havalandırmaların uygunluğu, Lavabolar var mı, uygun mu, Ürünlerde son kullanma tarihleri, ürünlerin fiziki durumu, Fırınlarda hijyen durumu, ekmeklerin gramaj uygunluğu vb bir çok konuya dikkat edilmektedir. Sayın Bakanımızın açıklamaları ve Bakanlığımızın 23.01.2024 tarihli yazısına istinaden ülkemiz genelinde 24.01.2024-02.02.2024 tarihleri arasında kızartmada kullanmakta olan katı ve sıvı yağlara ilişkin resmi kontroller yapılmaktadır. Bizler de bugün Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak eşzamanlı bir şekilde denetimlerimize devam ediyoruz. 12.05.2012 tarih ve 28290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağlar için özel hijyen kuralları yönetmeliği" gereğince kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağların "polar madde", "asit sayısı" ,"kızartma yağı sıcaklığı" kriterleri, kızartmada kullanılmakta olan yağların güvenilirliği ve kalitesinin ölçülmesi için gereklidir.
Kızartma yağının sıcaklığı 160-180 (ºc) olmalıdır. Kızartma yağında polar madde (%)  25 sınırını geçmemelidir. Kızartma yağının asit sayısı (mg koh/g yağ) ≤ 2,5 olmalıdır. Polar madde veya asit sayısını aşmış olan kızartma yağları atık grubunda değerlendirilmeli ve bir daha kullanılmamalıdır. Güvenilir gıdaya ulaşabilmek adına “En İyi Denetçi Tüketicinin Kendisidir“ düsturu ile tüketicilerinde bizlere destek olması büyük önem arz etmektedir.” Bu kapsamda  gıda ile ilgili şikayetlerini  kurumsal ve kişisel telefonlarımızın yanında Bakanlığımızca takip edilmekte olan 174 Alo Gıda hattına yapmalarını istiyoruz. 2023 yılında Alo Gıda Hattına 377 başvuru gelmiş, bunların tamamı  sonuçlandırılmıştır.

Bundan sonrada Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak tüketicilerimizin güvenilir, sağlıklı gıdaya ulaşması adına denetimlerimiz tarladan sofraya devam edecektir." dedi.