T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gübre, Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması İle Depolanması Hakkında Toplantı Yapıldı

Yayın Tarihi : 24.01.2024
​Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan toplantıya İl Müdürümüz Tahir Osman Akar, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, İl Müdür Yardımcısı Mesut Arı, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Demet Köksal, Malatya Bitki Koruma Ürün (BKÜ) bayii sorumluları ve konu ile ilgili teknik personeller katıldı.

İl Müdürümüz Osman AKAR konuşmasında bitki korumanın önemi ile bitki koruma ürünlerinin kullanımı ve sonuçları hakkında genel bilgiler vererek "Malumunuz olduğu üzere ülke olarak yüzyılın afeti dediğimiz büyük bir felaketi atlattık. Tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe emek veren sahada üreticinin sağ kolu olan ilaç bayilerimiz de büyük sıkıntılar yaşadılar. Ancak yine de sağlıklı üretimin sürekliliği adına bayilerimiz zorlu koşullarda, ülkemizin gıda ihtiyacının karşılanması adına özverili emekler verdiler. Ben öncelikle tarım sektörüne bu süreçte ve genel olarak emek veren, özveriyle çalışan, üretime katkı sağlayan bayililerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Buraya toplanmamızın amacı öncelikle sorun ve talepleri elimizden geldiğince beraber çözüme kavuşturup, ilimizin tarımını hep birlikte ve daha ileriye sağlıklı bir şekilde kalkındırmaktır.  Malatya’nın büyümesi güçlü, tarımdan geçer. Bu nedenle İlimiz bitkisel üretiminin önemli bir bölümü ihraç edilmekte, ithal eden ülkeler tarafından yanlış uygulamalardan dolayı olumsuz sonuçlar değerlendirilmektedir. Diğer taraftan kendi ülkemizde insan sağlığını ve çevreyi korumak ve bu problemlerin giderilmesi için İl Müdürlüğümüz ile Sivil Toplum Kuruluşu olarak kabul edilen Bitki Koruma Ürünleri Bayilerinin ortak çalışması sonucu netice alınabilecektir. Sonuç olarak Bitki Koruma Ürünlerinin kontrolsüz kullanımlarında doğaya, insan sağlığına, yetiştiriciliği yapılan ürünlere zarar verdiği bilinmektedir. Bitki koruma ürünlerinin kullanımında mutlaka İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personelden bilgi ve reçete alınarak belirtilen tavsiyelere mutlaka uyulmalıdır. Toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum. "dedi.

Toplantıda bitki koruma ürünleri konu sorumlusu Ziraat Mühendisi Suat Cantürk; "Bakanlıkça ruhsatlı bitki koruma ürünlerini kare kodlu giriş ve çıkışlarının kesinlikle Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi üzerinden yapılmasının zorunlu olduğunu belirterek, yapılan bayi denetimlerinde karşılaşılan en büyük eksikliklerin; yönetmelik gereği Bitki Koruma Ürünlerinin ruhsat sahibi kişiler nezaretinde satılması gerekmekte ama kontrollerimizde bazı bayilerimizin bu yönetmeliğe uymadıkları, reçeteli satışlarında eksikliklerin olması, ürüne ruhsatlı olmayan Bitki Koruma Ürünleri tavsiyelerinde bulunulmaktalar. Bunları yapan bayilere karşı ise çok büyük ceza ve yaptırımlar olmakta, onun için bütün bayilerin buna özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. "dedi.

Gübre Bayi Denetimleri hakkında konu sorumlusu Ziraat Mühendisi Esbat Kurt, bayilerinin denetimleri ilgili görsel sunumlar eşliğinde katılımcılara bilgilendirmeler yaptılar.

Toplantı, bayilerimizin sorularının dinlenmesi ve cevaplandırılması ile sona erdi.