T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hekimhan İlçemizde Kayısı Bahçesinde Bordo Bulamacı Eğitimi..

Yayın Tarihi : 24.11.2023
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından Sonbaharda Kayısı ağaçlarında Bakteriyel Dal Kanseri ve Zamklanma, Cytospora Kanseri ve Kayısılarda Yaprak Delen (Çil) hastalığına karşı etkili olan % 3’ lük Bordo Bulamacının yapımı uygulamalı olarak çiftçilere anlatıldı.

Hekimhan İlçesi Güzelyurt Mahallesinde üreticimiz Nadir ÖZHAN’ın bahçesinde hazırlanan bordo bulamacı, mahallede bulunan üreticilere önce teorik olarak daha sonra üreticinin bahçesinde pratik olarak uygulamalı gösterildi. Toplantıya İl Müdürü Osman AKAR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Demet KÖKSAL, Hekimhan İlçe Müdürü Gökhan ASLAN, Teknik Personeller ve üreticiler katıldı.

Konu ile ilgili bilgilendirme yapan İl Müdürümüz Osman Akar; “Kayısı İlimizin ve dolayısıyla ülkemizin en fazla döviz getirisi olan ve ihraç edilen bir üründür. Bu ürünler üretilirken sağlıklı, güvenilir ve verimli kılınması temel hedefimizdir. Tarladan sofraya kadar üretimin her aşamasının izlenmesi, güvenilir gıda ve temiz çevre açısından önemlidir. Sağlıklı bir toplum oluşturmak ve bu toplumda yaşamak istiyorsak özellikle zirai ilaçlamalara büyük önem vererek zirai ilaç kalıntısından arındırılmış ürünler üretmek zorundayız. Kalıntılı ürünlerin ihracatta geri dönmesi ihracatımızı olumsuz etkiler. Dolayısıyla hem ülkemiz hem de ilimiz ekonomisi zarar görür. Bu nedenle bu uygulamaları takip ederek ilaçlamalarınızı Bakanlığımızın ve teknik teşkilatımızdaki arkadaşlarımızın tavsiyeleri doğrultusunda yaparsanız hem sağlıklı ve güvenli hem de ekonomik değeri yüksek ürünler elde ederiz” dedi.

Konu Uzmanı Ziraat Mühendisi Şevket Fidan üreticilere yaptığı açıklamalarda, özellikle yukarıda belirtilen üç hastalığa karşı kullanılacak Bordo Bulamacının 1 ton suya 30 Kg Göztaşı ve 15 Kg sönmemiş kireç ya da 30 Kg sönmüş kireç ile hazırlanması gerektiğini vurguladı. İlaç hazırlanırken metal olmayan kaplarda eritilmiş Göztaşılı eriyiğin Kireçli suyun üzerine dökülmesine azami özen gösterilmesi gerektiğini, aksi takdirde ilacın bozulabileceğini ve faydalı konumunu kaybedeceğini, ilaç hazırlanırken Göztaşı ve Kireç oranının dengeli olması gerektiğini belirtti.

Ziraat Teknikeri Ali Biri tarafından ilaç hazırlanarak, Bordo Bulamacının yapımında dikkat edilecek hususlar ve ilacın kıvamı konusunda bilgiler verildi.

Kayısı bahçesinde uygulamalı olarak ilaçlama yapıldı.

Toplantı sonunda konu uzmanları son yıllarda göztaşı uygulamalarının terk edildiğini bunun sonucu olarak kayısı bahçelerinde özellikle Bakteriyel kanser, Cytospora ve Çil Hastalıklarında büyük artış olduğunu belirttiler. Konu uzmanları Bahçelerimizde her yıl meyve olsun ya da olmasın sonbahar ve erken ilkbahar dönemlerinde Göztaşı veya Bakırlı preparatların koruyucu olarak mutlaka uygulanmasının çok önemli olduğunu vurguladılar.​