T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimiz Üreticilerine Kayısı Bahçelerinde Sonbahar Bakımı Eğitimleri Düzenleniyor

Yayın Tarihi : 1.11.2023

İlimiz için çok değerli olan kayısıda üründe kaliteyi, birim alanda üretimi artırmak ve hijyenik şartlarda muhafaza ederek ihracata mani sıkıntılarını gidermek için her yıl olduğu gibi bu yıl da; ilimiz kayısı üreticilerine yönelik her ilçemizde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçe Ziraat Odalarıyla iş birliğine gidilerek şu ana kadar Akçadağ, Battalgazi, Yeşilyurt, Kale, Yazıhan, Pütürge ve Kuluncak İlçelerimizde bu eğitimler tamamlanmış olup diğer ilçelerimizde de eğitimlere devam edilmektedir.

Bu eğitimlerde 2024 yılına kayısı bahçelerimizin daha sağlıklı girmesi ve yüksek verim ve kaliteli ürün almak için kayısı üreticilerimize Sonbahar Bakımı, Sonbahar İlaçlaması, Gübreleme ve önümüzdeki ilkbahar döneminde görülebilecek önemli hastalık ve zararlılarla mücadele konularında eğitim verilmektedir.

Bu eğitimlerdeki temel amacımız: Üreticilerimizi bilinçlendirmek, teknik elemanlarımızla istişare mekanizmasını geliştirmek, kendi başına doğru karar verme seviyelerini yükseltmek, reçeteye dayalı ilaç kullandırmak, toprak tahlili ya da yaprak tahlili yapmadan gübre kullandırmamak, topraklarımızı ıslah ederek topraklarımızın çoraklaştırmadan gübrelemede yüksek verim almaktır. En önemli husus ise kalıntısız, kaliteli ve hijyenik şartlarda ürün elde etmek ve ihracata mani bütün olumsuzlukları ortadan kaldırmaktır.

İlimiz, Türkiye yaş kayısı üretiminin %55, Dünya yaş kayısı üretiminin %12; Türkiye kuru kayısı üretiminin %90, Dünya kuru kayısı üretiminin %70'ini karşılamaktadır. Malatya'da yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlamaktadır. Bu kıymetli ürün ülkemize ortalama olarak yıllık 350-430 milyon dolar gelir sağlamaktadır. Kayısı, İlimiz için Ülkemizde ve Dünyadaki markamızdır. İlimizden 110 ülkeye kayısı ihracatı gerçekleşmektedir.

Kayısı ihracatını artırmanın tek yolu, kayısıda kaliteyi artırmak, tanıtımına önem vermek ve güvenilir ürün kategorisinde en yüksek seviyeyi yakalamaktır. Bunu başaramazsak kuru kayısıda bizimle rekabete giren ülkelere yol açmış oluruz.

Kaliteli, sağlıklı ve yüksek verimli üretim için eğitimlerimiz her alanda devam edecektir.​