T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yaylalardaki Yetiştiricilerimizin ve Hayvanlarının Su İhtiyacı Karşılanıyor..

Yayın Tarihi : 17.09.2022

Mera Islah ve Amenajmanı projemiz kapsamında, Arapgir Sağıluşağı mahallesinde bölge de bulunan yaklaşık 10 bin küçükbaş hayvanın su ihtiyacının karşılanması için üreticilerimize güneş paneli ve sondaj kurularak elektrik masrafı yapmadan su ihtiyacı karşılandı.

Yapılan çalışmaya İl Müdürümüz Tahir Macit, İl Müdür Yardımcımız Ramazan Çolak, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Mesut Arı, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, teknik personellerimiz ve yetiştiricilerimiz katıldılar.

Proje ile ilgili İl Müdürümüz Tahir Macit; "İlimizde küçükbaş hayvanlarla ilgili çeşitli çalışmalarımız var, Malatya'da son zamanlarda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği hızla artmakta tabi bu artarken hayvan yetiştiricilerinin ve hayvancılığın da alt yapısının iyileştirilmesi, hayvanların sıkıntısız bir şekilde yaylalarda otlaması ve çoban yaşam alanlarının da düzeltilmesi gerekiyor. Bulunduğumuz alanda su problemi vardı, yaylamız çok geniş fakat su yoktu. Buradaki hayvancılarımız buraları yavaş yavaş terk etmeye başladı, suyun olduğu yerlere gitmeye başladılar. Buradaki meralarımız kullanılmamaya başlamıştı. Bakanlığımızın desteğiyle bir proje geliştirdik, buraya artezyen vurup hayvan içme suyu olarak buralara sıvat koymayı planladık. Bu projeyi yaptıktan sonra Büyükşehir Belediye başkanımızla görüştük ve belediyemiz imkanları ile sondajı vurdular, biz de diğer alet ve ekipmanları aldık, bu çalışmalarımızdan sonra buradaki hayvanların ihtiyaçları karşılandı ve daha sağlıklı oldular. Ayrıca su çok lezzetli ve temiz olmasından dolayı burada yaşayan çobanlarımız, yaylacılarımız da bu sudan faydalanıyorlar, hem içme suyu olarak hem temizlik olarak hem de diğer işlerde kullanılması açısından önemli bir proje oldu, bunu imkanlar ölçüsünde İlimizdeki diğer yaylarda da suyun olmadığı yerlerde de sondaj çalışmalarımız devam edecek, şu an birçok yaylada sondaj çalışmalarımız devam ediyor. Ben özellikle bakanlığımıza ve Sayın Bakanımıza vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ediyorum."dedi

Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ise; Burada Tarım İl Müdürlüğümüz güzel bir proje çalışması yaptı. Birçok yaylamızda proje yapıldı ama en önemli yerlerden birisi burası, yaklaşık 35-40 bin hayvan burada otluyor, yaklaşık 10 bin hayvan İnşallah burada su içecek, buradan öncelikle Tarım Bakanımıza, Bitkisel Üretim Genel Müdürümüze ve Malatya Tarım teşkilatına verdiği desteklerden dolayı emeklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Buraların özellikle daha fazla kullanılabilmesi açısından farklı yerlerdeki mera ıslah çalışmaları devam ediyor, yem bitkisi ile ilgili meralarla, sorunlarla ilgili bu anlamda inşallah projeler ileriki süreçlerde, gerek sıvat dağıtımı ile ilgili gerek sulaklarla ilgili gerekse göletlerle ilgili devam ediyor, burada emeği geçenlere teşekkür ediyoruz, bu projelerin daha fazla artmasını desteklenmesini Tarım İl Müdürlüğümüzden, Tarım Bakanlığımızdan bekliyoruz. Bu projenin yetiştiricilerimize ve üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu tür çalışmalarda inşallah yetiştiricilerimiz de bunların kıymetini bilsinler buraların kendi malı gibi kendi evi gibi temiz tutsunlar kullansınlar. Buralar herkese açık ama sahip çıkmak yetişicilerimizin üreticilerimizin görevi olduğunu düşünüyorum."dedi.