T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yüzde 75 Hibeli Yem Bitkileri Tohumu Dağıtımı Yapıldı

Yayın Tarihi : 9.11.2021

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarımsal Üretimin Arttırılması Projesi kapsamında, İlimiz genelinde 314 üreticiye yüzde 75 hibeli 92 ton kaba yem bitkisi tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.

İl Müdürlüğümüzde gerçekleştirilen tohumluk dağıtım programına, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Çolak, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz ve proje kapsamındaki üreticiler katıldı.

Programın açılışında yaptığı konuşmasında İl Müdürü Tahir Macit, "Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin mera ıslahı ve alt yapısına sağladığı destekleriyle, kaba yem açığını karşılamak üzere ortaklaşa yaptığımız ''Sürdürülebilir Hayvancılık İçin Yem Bitkimi Üretiyorum'' projesi kapsamında 2021 yılında % 75 hibe destekli olarak, 13 ilçemizde 314 üreticimize 5.250 dekar alanda kullanılmak üzere 92.000 kg tek yıllık, dörtlü karışımdan (% 35 Yem Bezelyesi, % 35 Macar fiği, % 15 kılçıksız Buğday,  % 15 Tritikale) oluşan kaba yem bitkisi tohumu dağıtımı yapılacaktır.

Dağıtılan tohumların toplam proje bedeli 678.000 TL olup, İl Müdürlüğümüz tarafından 509.000 TL hibe desteği, üreticilerimizden ise 169.000 TL katkı sağlanmıştır.

Yurdumuzda yetersiz beslenme nedeniyle hayvanlarımızın et ve süt verimleri çok düşüktür. Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında ülkemizde yem bitkisi ekim alanı çok azdır.

Bu problemlerin çözümü için yem bitkileri yetiştiriciliği konusunda İl Müdürlüğü olarak tüm desteğimizi sunuyoruz. Yem bitkileri yetiştiriciliğine gereken önemin verilmesi hususunda çiftçilerimizin de duyarlı olmalarını istiyoruz." dedi.

Belediye Başkan Vekilli Mehmet Çolak ise emeği geçen herkese teşekkür ederek,  Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman çiftçinin yanında olduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından tohumların üreticilere dağıtımı gerçekleştirildi.

Kaba yem olarak tanımlanan yem bitkileri en ucuz besin kaynağıdır. Mineral ve vitamin kaynağı olmaları nedeniyle hayvanların verim ve üreme performanslarını etkilerler.

Yem bitkileri ekildikleri toprakları yalnız verimli hale getirmekle kalmazlar. Aynı zamanda bol miktarda bırakmış oldukları kök ve toprak üstü artıkları ile toprağın organik madde miktarını artırarak yapısını düzeltirler.

Yapılan araştırmalarda çiftçi şartlarında hayvanların üstün kaliteli yem bitkileri ile beslenmesi durumunda verimlerinin en az iki kat artırılabildiği tespit edilmiştir. Hayvancılıkla uğraşan işletmelerin, hayvan beslemede kullanacakları kaba yemleri kendi işletmelerinde üretmeleri, kârlı bir yetiştiricilik için esastır. Geviş getiren hayvanların selülozca zengin kaba yemleri değerlendirme yetenekleri, kaliteli ve ucuz kaba yem sağlayan yem bitkileri kültürünün önemini artırmıştır. Kaba yemin bol, nitelikli ve ucuz olması, daha pahalı olan yoğun yemlerin kullanımını azaltmakta ve işletmelerde ekonomik kazanç sağlamaktadır.

Bu nedenle İl Müdürlüğü olarak yem bitkisi üretimini çok önemsemekteyiz.