T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bitkisel Üretimde İklim Değişikliğinin Etkisi ve Değerlendirilmesi Doğu Anadolu Bölge Toplantısı İlimizde Düzenlendi

Yayın Tarihi : 18.06.2021

İklim değişikliğinin bitkisel üretime etkisini ortaya koymak, bu konuda farkındalık yaratmak ve gerekli stratejileri oluşturmak amacıyla düzenlenen "Bitkisel Üretimde İklim Değişikliğinin Etkisi ve Değerlendirilmesi Doğu Anadolu Bölge Toplantısı" ilimizde yapıldı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Programa Malatya Vali Yardımcısı Hakan Ezgi, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Tarım ve Orman İl Müdürümüz Tahir Macit, Erzurum, Muş, Erzincan, Bingöl, Tunceli, Elazığ ve Malatya İllerinin Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürleri, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürleri, illerin üniversitelerinden gelen akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Bakanlığımız ile Malatya Turgut Özal Üniversitesinin ortaklaşma protokolü çerçevesinde düzenlenen programın açılışında gerçekleştirilen Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından İl Müdürümüz Tahir Macit yaptığı açılış konuşmasında "İklim değişikliği, doğal iç süreçlerin yanı sıra antropojen kaynaklı süreçler nedeniyle günümüzde etkisini giderek arttırmaktadır. İklim değişikliğinin yaratacağı bu etkilerin ise küresel ve bölgesel ölçeklerde ortaya çıkması beklenmektedir. Nitekim iklim değişikliği; tarım, orman ve bitki örtüsü, temiz su kaynakları, deniz seviyesi, enerji, insan sağlığı ve biyolojik çeşitliliği doğrudan veya dolaylı olarak çeşitli şekillerde etkileyebilmektedir. Son yıllarda özellikle bitkisel üretimde fenoloji daha erken tarihlere doğru yaklaşım göstermekte, hastalık ve zararlıların dönemsel popülasyonları artmakta, bu ise alışılagelen tarımsal üretim, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat gibi birçok tarım takvimlerinin değişmesine neden olmaktadır. Her geçen gün artan nüfus karşısında sabit kalan hatta azalan üretim alanlarında ihtiyaçları doğru planlayarak mevcut kaynakların verimli kullanılması için bu planlamaların yapılması kaçınılmazdır. Bu kapsamda ev sahipliği yaptığımız İklim değişikliği ve tarıma etkilerinin değerlendirildiği bu bölgesel çalışmada sizleri İlimizde ağırlamaktan memnuniyetimizi tekrar bildirir, bu çalışmanın Ülkemiz ve Bölgemiz tarımının planlanmasında büyük katkı sağlaması temennisi ile hepinize tekrar hoşgeldiniz der, saygılar sunarım." dedi.

Programda konuşma yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut "Canlıların yaşamını devam ettirebilmeleri için birincil ihtiyaç kaynakları bitkisel ve hayvansal gıdalardır. Artan nüfusun gıda ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla üretime ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da en başta bitkisel üretimin artırılması ile mümkündür. Bitkisel üretim denince sadece herhangi bir bitki yetiştirmek değil, kaliteli beslenmeyi sağlayacak şekilde, yeteri kadar ve doğru şekilde üretim yapmak akla gelmektedir. Bitkisel üretimde iklimin etkisinin büyük rol oynamaktadır. İklim değişikliğinin tarımsal üretimdeki olumsuz etkilerini önlemek ve tarımsal üretimi iklim değişikliğine adapte etmek için ise planlanma gerekmektedir. İklim değişikliği başta meteorolojik bir problemmiş gibi algılanıyor olsa da doğal ekosistemlerde, özellikle besin maddesi döngülerinde veya hidrolojik döngüde birçok çevresel unsuru tepeden tırnağa etkileme potansiyeline sahiptir. Dünyayı bekleyen en büyük tehlikelerden birisinin gıda güvenliği olup, sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için tarım arazilerinin ve doğal hayatın korunması büyük önem taşıyor. Biz bir taraftan tarımsal üretimimizi büyütürken, bir taraftan da tarımsal sanayimizin katma değeri yüksek üretim yapan içeriğe kavuşturmalıyız. Bunun için de tarımsal eğitimin niteliği ve kurumsal kültürü büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda tarımsal faaliyetlere verilen destekler için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'ye, gerçekleştirilen bu programa emeği geçen Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Hasdemir'e, bugün aramızda olan ve değerli katkılar sunan Genel Müdür Yardımcımız Sayın Ercan Türktemel'e, Tarım Orman İl Müdürümüz Sayın Tahir Macit'e, geçmişten bugüne Türkiye Tarımının gelişmesinde emeği geçen herkese ve değerli üreticilerimize teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Programda yaptığı konuşmasında Bakanlık ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlere değinen Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, "Geçtiğimiz sene tüm dünya pandemi nedeni ile ne yapacağını bilemezken, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve Sayın Bakanımızın bizleri yönlendirmesi ile Bakanlık olarak çok ciddi hamleler yaptık. Bitkisel üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, gıda arz güvenliğinde herhangi bir sorun yaşamamak adına tarım takviminin el verdiği dar bir dönemde 24 ilimizde yazlık ekiliş programını hayata geçirdik. Üreticilerimize Bakanlık olarak %75 katkı sağlayarak, ciddi anlamda bir üretim artışı gerçekleştirdik. Tüm olumsuzluklara rağmen üreticilerimizin ciddi destek ve katkıları ile bir rekor kırdık. 2019 yılı bitkisel üretim miktarımız 117 milyon ton iken, 2020 yılında 126 milyon tonluk bir üretim gerçekleştirdik. Ülkemiz dünya sebze üretiminde dördüncü, meyve üretiminde ise beşinci sırada. Bu çok büyük bir potansiyel. Bizlere düşen, bütün olumsuzluklara rağmen, bunların katma değerini sağlayarak ülke ekonomisine sürdürülebilir şekilde destek vermesini sağlamak. Günümüzde öne çıkan konu kuraklık, ülkemizde lokal alanlarda özellikle kuru tarım alanlarında, kışlık ekiliş yapılan alanlarda bir takım hasarlar mevcut. Kuraklık hakkında da bilgilendirme ve bilinçlendirmeyi sağlayabilmek, bakanlığın, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının görevidir. Buradaki toplantıda sizleri dinleyerek, sizden gelecek teklifleri dinleyerek, Bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalarla sentezleyip, üreticilerimizin kazancını daha yüksek rakamlara çıkartacak çalışmaları bütünleştirmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda başta Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörümüze, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürümüze, tüm değerli meslektaşlarıma, personelimize, bize ev sahipliği etmeleri ve ilgileri için teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, "Malatya denilince akla tarım gelir, Malatya Kayısı ile özdeşleşmiş bir ilimiz, Kayısı milli bir ürünümüz ve Malatya'yı, Türkiye'mizi dışarıya açan bir ürün. Battalgazi bölgemiz 30, 40 yıl öncesinde, şu an içinde bulunduğumuz tarım alanları ile özellikle doğu Anadolu'nun sebze ihtiyacını karşılardı. Günde 50, 60 tane kamyonu yükler civar illere ve yurt dışına ihraç ederdik. Şu anda özellikle coğrafi alanları tarımsal üretime yönlendirme konusunda gayret gösteriyoruz. Çalıştayların esas amacı uygulanabilir kararların ortaya çıkartılıp vatandaş nezdinde uygulamaya konulmasıdır. Bundan sonra yapacağımız uygulamaların vatandaş nezdinde, vatandaşa yansıyacak şekilde olmasını temenni ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.

Konuşmaların ardından sunumlara geçildi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Dr. Müslüm BEYAZGÜL,

Meteoroloji 13. Bölge Müdürü Ömer Faruk KAYA,

Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ,

DSİ Genel Müdürlüğünden Aynur FARYAP,

DSİ Elazığ Bölge Müdür Yardımcısı Hacı AKGÜL,

Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İklim Değişikliği ve Tarımsal Ekoloji Birimi Başkanı Hülya BAKIR,

TARSİM Malatya Bölge Müdürü Murat Bülent ZELYURT katılımcılara sunum yaparak bilgiler verdiler.

Programın öğleden sonraki bölümünde İl Detayında Durum Değerlendirmeleri, Sorunlar, Öneriler ve Genel Değerlendirmeler gerçekleştirildi.