T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal'ın ilimizi ziyareti..

Yayın Tarihi : 15.01.2020

Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 174. Yıldönümü nedeniyle Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Ziraat Mühendisleri Odası ortaklaşa etkinlik düzenledi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi Tarım Yerleşkesinde düzenlenen etkinliğe Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Çolak,  Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Murat Tunç, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu, Baro Başkanı Enver Han,  Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek, kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, STK temsilcileri, akademisyenler ve davetliler katıldılar.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin müzik dinletisi ile başlayan programda Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi Başkanı Fevzi Çiçek, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım ve Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder'in selamlama konuşmalarının ardından Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut; "Tarım bir iş değil, bir meslek değil, bir sektör de değildir,  tarım bir sanattır. Ziraat Mühendislerimiz ve çiftçilerimiz bu toprakları nakış nakış işleyen birer sanatkârdır. Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 174.  Yıldönümünü tebrik ediyorum. Sürdürülebilir ekonomiler için tarım ve tarımsal üretim vazgeçilmezdir.

Bunun sağlanmasında en büyük katkı tarımsal eğitime aittir.  Tarım toprakları dünyanın en değerli hazineleridir. Tarım arazileri Türkiye'nin geleceğidir.  Tarım arazileri ülke vatandaşlarının sağlık ve gıda güvenliği için önemlidir.  Sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için tarım arazilerinin ve doğal hayatın korunması büyük önem taşıyor. O nedenle tarım eğitimi, diğer eğitim alanları kadar değerli ve kıymetlidir" dedi.

Türkiye'de Tarım Eğitiminin Başlamasının 174. yıldönümünün onur konuğu Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ise konuşmasında Türkiye tarımının genel durumunu değerlendirdi.

Türkiye'de tarım belli bir noktaya geldiğini ve büyük bir merhale kaydettiğini söyleyen TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük tarım ekonomisi olduğunu belirterek, "Türkiye tarımı dünyanın 7 ile 10'uncu sıralarında gidip gelen bir sıralamaya sahiptir. Avrupa'nın en büyük tarım ekonomisidir. Bazen Fransa birinci sıraya geçer bazen Türkiye geçer ama ülkemiz ilk sıraları sürekli zorlamaktadır" dedi.

Konuşmasına devam eden Ahmet Güldal; TMO olarak buğdayda taban fiyatı 2019'da yüzde 29 artırdık, kg başına Bin 350 TL taban fiyatı verdik. Arpa fiyatı yüzde 33 arttı, makarnalık buğday fiyatı yüzde 32 arttı.  Fındıkta, üzümde, bakliyat alım fiyatlarında ciddi çiftçi memnuniyeti ve üretimi artıran destekleme alımları yaptık. Türkiye tarımını yönetenler Türkiye tarımının gelişmesi için çalışıyorlar ve bunun için de imkanlar neyse sonuna kadar zorlayarak üreticiye yansıtmaya çalışıyorlar.  Türkiye denildiği gibi tohuma muhtaç, İsrail'den gelmezse tohum bulunmaz algısı tamamen yanlış.  Şunu da ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin tarım bütçesi 2019 yılında 16 milyar lira iken 2020 yılında 22.1 milyar liraya yükseltildi. Tarım desteklemelerine ayrılan bütçe, bakanlıklar arasında en fazla artırılan bütçe oldu. Türkiye buğday ithal ediyor, ama bir sorun niye ediyor? Anlatıldı birçok sefer. Türkiye'nin 20 milyon ton buğday üretimi var. 18.5 milyon ton tüketimi var. Türkiye buğday üretiminde kendi kendine yeten bir ülkedir. Ancak Türkiye un ticaretinde de dünyanın lideridir, birinci sırasındadır.  Buğdaydan un yapıp, unlu mamuller yapıp yurt dışına satan bir ülkedir ve dünyada bir numaradır. Makarna ihracatında da İtalya'dan sonra ikinci sıradadır. Haliyle bizim elimizdeki buğdaydan un yapıp makarna yapıp gönderirsek bize bir şey kalmaz. Takviye etmemiz lazım veya ihraç edeceğimiz mamul maddesinin ham maddesini yurtdışından almamız lazım.  Bizde tam olarak onu yapıyoruz, Türkiye olarak. Türkiye 2018 yılında 5.8 milyon ton buğday ithal etti. 7.5 milyon ton da mamul madde ihraç etti, un, makarna v.s.  Yaklaşık 2.5 milyon ton fazla bir mamul madde üretti. Türkiye'nin kazandığı para 1.4 milyar dolar bu un ticaretinde.  Herkes yapıyor, başka ülkeler yapıyor neden Türkiye yapmasın.  Niye bizim çiftçimizin morali bozulsun. Türkiye'nin 17-18 milyar dolarlık tarımsal ihracatı var bunu 44 milyara çıkarılması hedeflendi. Dolayısıyla çiftçilerimizin, meslektaşlarımızın moralini bozmaya kimsenin hakkı yok."dedi.

Hayvancılık konusuna da değinen Ahmet Güldal; Türkiye elbette et ithal etti, damızlık hayvan ithal etti ama özellikle son bir yılda büyükbaş hayvan sayısı 17 milyondan 18 milyona, küçükbaş hayvan sayısı da 44 milyondan 50 milyona çıkarıldı. Verilen destek ve uygulanan projelerle bu rakamlar daha da yükselecek. Şu anda yaklaşık 6-7 aydır et ithalatı yok. 2022-2023 yıllarında da tamamen sonlandırılması bakanlığımızın hedefindedir."dedi.

Daha sonra söz alan Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu ise, "Türkiye'deki tohumculuk sektöründeki gelişmeler" ile ilgili sunum yaptı.

Tören sonunda Ziraat Mühendisleri Odası tarafından meslekte 35. yılını dolduran Ziraat Mühendisleri İbrahim Gür ve Mahmut Duran'a plaket verildi.

Programdan sonra Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal Ticaret Borsasını, Malatya TMO Ajans Amirliğini, Lisanslı Depoculuk İnşaat Alanını ve İl Müdürlüğümüzü ziyaret etti.