T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yazıhan’da Makine Parkı Açılışı ve Pancar Hasadı Tarla Günü Etkinliği

Yayın Tarihi : 14.10.2019

Yazıhan İlçemizde "Bitkisel Üretimin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında hizmete alınan, makine parkı açılışı ve pancar hasadı tarla günü etkinliği yapıldı.

Tarla günü etkinliğine Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Vali Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten, Yazıhan İlçe Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Güher Sinem Büyüknalçacı, Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Mehmet Hasdemir, İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Malatya Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürü Yusuf Karabatak, ilçe belediye başkanları, STK başkanları, muhtarlar ve üreteciler katıldı.

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yazıhan Belediyesi ve DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığının ortaklaşa gerçekleştirdiği program ile 31 ayrı tarım makinesinin çiftçilerin hizmetine sunulması nedeniyle yapılan törende konuşma yapan Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk "Yazıhan'da önceden topraklarının kurak olduğunu genellikle çiftçilerce arpa buğday tarımının yapıldığını, Boztepe barajı ile Yazıhan'da toprakların bereketlendiğini ve Malatya'nın Çukurovası olduğunu belirterek, alınan makineler ile Yazıhan'ın Modern Tarımdan Model Tarıma geçerek, ilimize ve ülkemize örnek olacaktır" dedi.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir de verilen desteklerden bahsederek Yazıhan ve Malatya'nın verdikleri destekler içerisinde önemli bir paya sahip olduğunu, Yazıhan için en önemli konunun bundan sonra olacağını çünkü kurak toprakların suya kavuştuğunu ancak fazla sulamanın verimi artırmayacağı bunun örneklerini bazı illerde yaşadıklarını onun için sulamayı aşırı olmadan topraklar çoraklaşmadan yapılmasına dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Mehmet Hasdemir de ülkede ihtiyaç duyulan şekerin tamamının yerli ve milli üretimle temin edildiğini söyledi.

Malatya genelinde şeker pancarı üretiminin 245 bin tona ulaştığını dile getiren Hasdemir, şunları kaydetti: "Birim alandan elde edilen pancar verimi dünya ortalamasının üzerine çıktı. Yazıhan'lı çiftçiler bugün dünyada pancar üreten diğer ülkelerin üzerinde bir performansla pancar üretmektedir. Bu üretimin sonucu olarak Malatya Şeker Fabrikası son 20 yılın rekoru sayılabilecek bir üretime ulaştı. 2018-2019 pazarlama yılında 36 bin 810 ton olan şeker üretimi yüzde 63 artışla 60 bin tona ulaştı. Fabrika Malatya'ya büyük ekonomik katkı sağlıyor." dedi.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, "Bugün üretimin çok önemli bir ayağı ile bir aradayız. Bugün Yazıhan'ın bereketlendirdiği bu topraklarda çok önemli tarım ürünleri üretiliyor. Yazıhan Ovasında muhteşem bir tarım ürünü çeşitliliği var. Bu toprakların yapılan sulama yatırımları ile bereketlenmesine vesile olan Cumhurbaşkanım Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, emekleri geçen bütün bakanlarıma, bütün milletvekillerime ve bütün bürokratlarımıza, Yazıhan Belediye Başkanımız Nevzat Öztürk'e çok teşekkür ediyorum." dedi.

Konuşmaların ardından Vali Aydın Baruş; Yazıhan Belediyesi ile DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığının ortaklaşa gerçekleştirdiği "Bitkisel Üretimin Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında çiftçimizin hizmetine sunulmak üzere alınan 31 adet tarım makinalarını hizmete alıyoruz.

İnsan hayatını devam ettirebilmesi için gıdaya ihtiyaç duyar, gıdanın ana kaynağı da topraktır. Bizim medeniyetimiz toprağa ana sıfatını yakıştırmıştır. Çünkü ana demek Cenabı Hakk'ın vermiş olduğu iradeyle yoktan var eden demektir.

Recai Kutan barajı ile birlikte Yazıhan ovası, kuraklıktan kurtularak suya kavuştu. Hem toprak verimi arttı hem de ürün çeşitliliği arttı.

Tarım Malatya için çok önemli. 425.450 hektar tarım arazimiz var. Bunun 218.000 hektarı sulanabilir arazi. Yazıhan ilçemizin yaklaşık 618.000 dekar arazisinin 420.000 dekarı tarım arazisi. Toprağımızın bereketinin devam etmesi için alternatif ürünlerin ekimini sağlamalıyız. Tarıma dayalı İhtisas Sera Organize Bölgesi projesini önemsiyoruz. 1.257 dekar alanda her biri 20.000 metre kare alana sahip 15 sera işletmesi kurulması planlandı. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Valiliğimiz iş birliği ile burada örnek bir sera kurulacak. Böylelikle Yazıhan seracılığın merkezlerinden biri olacak. Tarım, hayvancılıktan ayrı düşünülemez. Bitkisel üretimin hayvancılık için de kullanılması önem arz ediyor. Besi Organize Sanayi Bölgesi ile 142 besi işletmesini kapsayacak bu projede yaklaşık 15.000 hayvan kapasitesi olacak. Bu projenin fizibilite çalışmaları tamamlandı ve bakanlığa onaya gönderildi. Bundan önce kırsal bir ilçe olarak bilinen Yazıhan, bundan sonra Türkiye tarımının Malatya tarımının yıldızı olacak. Bu proje Malatya ve Yazıhan için hayırlı olsun" dedi.

Konuşmaların ardından başarılı üretim yapan çiftçilere teşekkür belgeleri verilerek Makine Parkının açılışı yapıldı. Program hizmete alınan makinelerin tanıtımı, cirit oyunu gösterisi ve ardından yeni alınan tarım makinaları ile tarlada uygulamalı olarak pancar hasadı yapılarak tamamlandı.

Ayrıca törenin akabinde "Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında İl Müdürlüğümüzce % 50 hibe destekli olarak 20 üreticimize toplam 2100 kg. yonca tohumu dağıtımı yapıldı. 

Daha sonra Yazıhan Belediyesi ve Yazıhan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından SODES kapsamında tesis edilen "sera uygulama alanlarında" incelemelerde bulunuldu.