T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kırsal Kalkınma Destekleri 13.Etap Bilgilendirme Toplantısı

Yayın Tarihi : 29.08.2019

2019/30 Nolu Kırsal Kalkınma Destekleri 13.Etap Destekleme Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği uygulama esasları hakkında, Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda düzenlenen Bilgilendirme Toplantısı'na Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü V. Mehmet Alışık, Tarım Kredi Bölge Müdürlüğü yönetici ve çalışanları, birlik başkanları, ziraat odası başkanları, tarım danışmanları ve muhtarlar katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Sayın Tahir Macit 2006 yılından bugüne kadar 12 etap kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı yatırım programının uygulandığını ve bu uygulamalar çerçevesinde ürün işleme, soğuk hava deposu, çelik silo ve alternatif enerji v.b. yatırım konularında ilimiz genelinde 92 adet projeye 21.056.214 TL hibe desteği verildiğini belirtti.

Ziraat Mühendisi Mustafa TAŞDOĞAN tarafından katılımcılara sunum eşliğinde bilgiler verilen toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

2019/30 nolu Kırsal Kalkınma Destekleri 13.Etap Destekleme Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği 2 Ağustos 2019 tarih ve 30850 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Proje başvuruları tebliğin yayınlanma tarihinden itibaren 2 ay olup, 30 Eylül 2019 tarihine kadar bakanlığın www.tarimorman.gov.tr ana sayfasında yer alan Hızlı Erişim KKYDP Başvuru (https://edys.tarim.gov.tr/Tarim/onlinebasvuru.aspx?tip=3) sayfasına internet veri girişi şeklinde yapılacaktır.

 

Proje Konuları,

a) Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması(Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi dahil) (BÜİ),

b) Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (HÜİ),

c) Su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (SÜİ),

ç) Soğuk hava deposu (SHD),

d) Çelik silo (ÇES),

e) Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (HOG),

f) Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera (SER),

g) Yenilenebilir enerji üretim tesisleri (YEÜ),

ğ) Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar (TÜY),

h) Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından; kırsal turizm, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

 

Proje Yatırım Tutarları,

Yukarıda belirtilen yatırım konularından (a,b,c,ç,d,e,f,g,ğ)

 

Tüzel kişiler için:

Yeni yatırım tesislerinde 2.500.000 TL

Tamamlama yatırımlarında 1.750.000 TL

Kapasite Artırımı ve Teknoloji Yenilenmesine Yönelik Yatırımlarda 1.250.000 TL.

 

Gerçek kişiler için:

Yeni yatırım tesislerinde 1.250.000 TL

Tamamlama yatırımlarında 1.000.000 TL

Kapasite Artırımı ve Teknoloji Yenilenmesine Yönelik Yatırımlarda 750.000 TL,

(h) bendinde geçen kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularında ise gerçek, tüzel kişi ayrımı yapılmaksızın proje üst limiti 500.000 TL'dir.

Projelere başvuru yapılabilmesi için alt limit 50.000 TL olup bunun altındaki proje bütçesine sahip projeler kabul edilmeyecektir.

Projelere KDV hariç %50 hibe desteği verilmektedir. KDV yatırımcıya ait olup yatırımcılar projenin bütçesinin kalan %50'lik kısmını kendi öz kaynaklarından karşılamak zorundadırlar.

Projelerin tamamlanma tarihi 15.11.2020'dir.