T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliği ve İyi Tarım Uygulamaları Kodu Eğitim Çalışmaları…

Yayın Tarihi : 9.04.2019

2019 yılı için bütün ilçelerde düzenlenmesi planlanan, sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan Nitrat Kirliliğinin Önlenmesine Yönelik İyi Tarım Uygulamaları Kodu Eğitim Çalışmaları tamamlandı.

 

Eğitim çalışmaları çerçevesinde son eğitim Yeşilyurt İlçesinde Ziraat Odası toplantı salonunda düzenlendi. Eğitime İl Müdür Yardımcımız Zeki SADAK, Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal Altyapı Şube Müdürü Esra BAYIR, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Süleyman BEKTAŞ, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan SOLMAZ, teknik personeller ve çiftçiler katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdür Yardımcımız Zeki SADAK "Bakanlığımızca, Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliği ve İyi Tarım Uygulamaları Kodu konusunda hazırlanarak gönderilen eğitim ve bilinçlendirme materyalleri kullanılarak çiftçilerde ve kamuoyunda farkındalığın oluşturulması için gerekli çalışmaların yapılması kapsamında, bugünkü toplantı ile İl Müdürlüğümüz konu uzmanlarınca 13 ilçede eğitim çalışmaları ve bilgilendirme faaliyetleri tamamlanmıştır. Geleneksel hayvan yetiştiriciliği ve tarımsal uygulamaların terk edilmesi tarıma yeni bir yön vermiştir. Modern tarımdaki gelişmeler gübrelemenin, tarımsal mekanizasyonun ve yeni sulama sistemlerinin kullanımı artmıştır. Bu durum tarımsal üretimde verim artışına dolayısıyla çiftçi gelirinde iyileşmeye neden olmuş ancak çevre ve insan sağlığına yönelik bazı problemlere yol açmıştır. Bundan dolayı günümüzde çiftçilere düşen görev sadece üretimi artırmak değil aynı zamanda çevreyi koruma ve kültürel miras faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak için çiftçilere "iyi tarım uygulamaları kodu" olarak adlandırılan düzenlemeleri uygulamalıdır."dedi.

Toplantıda İl Müdürlüğümüz konu uzmanlarınca görsel materyaller eşliğinde bilgilendirmeler yapıldı.

 

İyi tarım uygulamaları kodunun temel amacı; nitrat kirliliğini azaltmak tarım arazisine uygulanacak hayvan gübresi miktarının 170 kg N/ha/yıl, yer altı ve yüzey sularındaki nitrat konsantrasyonunun 50 mg NO3/lt miktarını geçmemesini ve ötrofikasyonun önlenmesini sağlamaktır.