T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hafif Ve Orta Kuvvette Zirai Don Riski…

Yayın Tarihi : 24.03.2019

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından yapılan uyarıda;

Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre;  23 Mart Cumartesi gecesinden 26 Mart Salı günü sabah saatlerine kadar Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde hafif ve orta kuvvette zirai don riski bulunmaktadır. Çiçeklenme dönemindeki meyve, sebze ve fide yetiştiricileri ile seracılıkla uğraşan çiftçilerimizin zirai don olayına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önerilmektedir. 

İlkbahar geç donları ve alınacak önlemler;

Tam çiçeklenme döneminde bulunan ağaçların olduğu bahçelerde üreticilerimizin lastik yakma, ıslak sap saman yakma, petrol ürünleri kullanarak dumanlama yapma, sulama sistemini kullanarak ağaçlara yağmurlama yapma gibi aktif önlemleri değerlendirmeleri ve bunlar için hazırlıklarını tamamlamaları gerekmektedir. Bahse konu aktif önlemlerin yapılmasında dikkat edilecek en önemli husus özellikle gece saat 01:00'dan sonra sabah saatlerine kadar sıcaklık değerlerinin kontrol edilmesi ve sıcaklığın 0 oC'nin altına düştüğü andan itibaren dumanlama, yağmurlama ve sisleme gibi faaliyetlere başlanmasıdır. Özellikle yağmurlama sulama ile alınacak önlemlerde sıcaklığın 0 oC'nin altına düşmediği zamanlarda yapılacak olan sulamalarda don olmasa bile önemli zararlanmaların gözlenmesi söz konusudur.

Kayısı çeşitleri ilkbahar geç donları kapsamındaki düşük sıcaklıklara içinde bulundukları gelişme dönemine (çiçek tomurcuğu, çiçek ya da küçük meyve) ve düşük sıcaklığın süresine göre farklı düzeylerde zarar görmektedir. Bu dönemlerin en hassas olanı küçük meyve dönemidir. Açmış ancak henüz meyve oluşumu başlamamış çiçeklerin düşük sıcaklıklardan zarar görme düzeyi için kritik sıcaklık -2.3 oC, %10 oranında zarar için -3,3 oC ve % 90 oranında zarar için -6.4 oC gösterilmektedir. (Kontrollü koşullarda kayısılar üzerinde yapılan bir çalışmada "Hacıhaliloğlu" çeşidinin tam açmış çiçekleri -4 oC sıcaklıkta 1 ve 3 saat tutulmuş, bunlarda zararlanma oranı % 21.7 olarak kaydedilmiştir.) Bununla birlikte küçük meyve döneminde don zararı için kritik sıcaklık -1.1 oC , %10 oranında zarar için -2.3 oC ve %90 oranında zarar için -3.3 oC gösterilmektedir. Yine kontrollü koşullarda yapılan bir çalışmada 'Hacıhaliloğlu çeşidinin küçük meyveleri -3 oC sıcaklıkta 1 saat tutulmuş, bunların % 90'ı ölmüştür.

Konunun üreticilerimiz tarafından dikkatle değerlendirilerek İlimiz Merkez ve İlçelerinde çiceklenme ve meyve bağlama döneminde bulunan kayısı, badem, erik, elma, kiraz vb. meyve  ve fide yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizin gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.

Üreticilerimizin dikkatli olmaları önemle duyulur.