T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kayısı Yetiştiriciliği ve Zirai Mücadele Eğitimleri...

Yayın Tarihi : 13.02.2019

Kayısıda bakım işlemleri ve zirai mücadele konularında çiftçilerimizi bilinçlendirmek için eğitimlere devam ediliyor.

Bu çerçevede Battalgazi Kaymakamlığı Toplantı Salonunda düzenlenen eğitime Battalgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Basri HACİOĞLU ile İlçe Müdürlüğü teknik elemanları, muhtarlar ve 150 üretici katıldı.

İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünden Mühendis Şevket FİDAN,  Mühendis M. Akif CANAL, Mühendis Ahmet ÇETİNTAŞ, Tekniker Ali BİRİ ve İlçe Müdürlüğünden Mühendis Fuat YETKİN tarafından üreticilerimize yönelik olarak;

Kayısı bahçesi bakımı, gübreleme, sulama, hasat, kükürtleme, kurutma ve depolama gibi yetiştiricilik ile ilgili konular, kayısı hastalık ve zararlıları, son yıllarda kayısı dışındaki meyvelerde özellikle de geç olgunlaşan meyvelerde kurtlanma ve çürümelere neden olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele, entegre mücadele, sebze hastalık ve zararlıları konularında görsel eğitimler yapıldı.

Ziraat Mühendisi Şevket FİDAN eğitimde yaptığı sunumda şunları özellikle vurguladı; İlimiz kayısı üreticileri bahçelerinin sağlıklı olmasını ve meyvelerini kaliteli üretip daha çok gelir elde etmek istiyorlarsa makul büyüklükte bahçe tesis etmeleri, bahçelerine gereken özeni göstermeleri, kültürel uygulamaları doğru ve zamanında yaparak özellikle de gübrelemeyi toprak ve yaprak tahlili sonucuna göre uygulamaları gerekmektedir. Ayrıca bitkinin sağlığı ve kalitesi üzerinde etkili olan budamaya özen göstermeleri, 2-3 yılda bir mutlaka dekara 3-4 ton yanmış hayvan gübresi, zaman zaman sıvı ya da toz kükürt, humik asit, çinko sülfat ve demir sülfat kullanmaları toprak yapısının düzeltilmesi ve toprağa vereceğimiz kimyasal gübrelerden ağaçlarımızın en yüksek faydayı sağlaması açısından büyük öneme sahiptir.

Malatya Kuru Kayısısı ülkemizde ve dünyada bir markadır. Bu önemli ürünün ihracata giderken ilaç kalıntısının oluşmaması ve ürünün geri dönmemesi için üreticilerimizin son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye mutlaka riayet etmesi, Bitki Koruma Ürünlerini zirai ilaç bayisinden almadan önce reçete yaptırmaları ve kayıt işlemleri için üretici kayıt defterini mutlaka alması gerekmektedir. Bilinçsizce yapılan her iş mutlaka başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Her üreticimiz İl Müdürlüğümüzü ve İlçe Müdürlüklerimizi kendi ikinci evi bilmeli üretimle ilgili her sorunu idaremiz ve teknik elemanlarımızla istişare yaparak çözmeli ve tavsiyelere kesinlikle uymalıdır. İl Müdürlüğü olarak devletimizin bize verdiği tüm yetki ve sorumluluk çerçevesinde ilimiz üreticilerine gereken her türlü desteği ve rehberliği yaparak sorunların üstesinden geleceğimize olan inancımız tamdır.

Eğitimin sonunda soru cevap bölümünde katılımcıların soruları cevaplandırıldı.