T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yazıhan’da Şekerpancarı Üreticileriyle İstişare Toplantısı...

Yayın Tarihi : 14.02.2019

Yazıhan İlçemizde şekerpancarı üreticileriyle İstişare Toplantısı düzenlendi.

Sodes Salonunda düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Mehmet Hasdemir, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Demet Köksal, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zafer Tanrıverdi, Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, Malatya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Celal Şerefhanlı, Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, teknik personeller ile muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk "Bu sene bol ve bereketli yağışlardan dolayı Boztepe Barajından en iyi şekilde yararlanacağız. Sulamaya açılan alanların tarım bölgesi olması sebebi ile her konuda yanınızda olacağız. Suyun tasarruflu kullanılması ve verimin artması için elimizden geleni yerel yönetim olarak yapacağız. Üreticilerimizle istişarelerde bulunmak ve destek olmak üzere ilçemize teşrif eden Daire Başkanımıza ve bu toplantıyı düzenleyen İl Tarım Müdürümüze teşekkür ediyorum." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit "Yazıhan, hayvancılık organize sanayii bölgesi ve seracılık organize sanayii bölgesi olması sebebi ile önemli bir ilçemiz. Bugün burada şeker pancarı için toplandık. Şeker pancarı sulamaya açılan bölgelerde önemli bir ürün haline geldi. Suyun tasarruflu kullanılması çok önemli bunun için görsel materyaller de kullanarak eğitimler düzenliyoruz. Üretimin her aşamasında İl ve İlçe Müdürlüğü olarak üreticilerimizin yanındayız. İnşallah verimli bir yıl olur." dedi.

Şeker Dairesi Başkanı Mehmet Hasdemir "Yazıhan'daki çiftçilerin şeker pancarı konusundaki sorunlarını dinlemeye geldim. Malatya'da kayısıdan sonra şeker pancarı üretimini de bu bölgede artırmak istiyoruz. Bu konuda elimizden geleni yapacağız. Devletimiz nişasta bazlı şekerde kotayı  %10 dan %5 e daha sonra da %2,5 a düşürdü. Pancar üretici çiftçilerimizin gönlü rahat olsun, devletimiz ve bakanlığımız üreticinin yanında. 2019 yılı pancar fiyatı açıklanmadı henüz. Maliyet artışları dikkate alınarak fiyat belirlenecek. Zarar etmenize müsaade etmeyeceğiz. Sulamaya yeni açılan alanlarda şeker pancarı üretiminin artması için tarımsal mekanizasyon konusunda da gerekli desteği sağlayacağız."dedi.

Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, 2019 üretim sezonu için gübrelerin en geç 25 Şubata kadar üreticilere verileceğini ve üretilecek tüm şekerpancarının alınacağını, ayrıca mazot fiyatlarındaki ÖTV konusunda yasal prosedür olduğunu belirtti.

Malatya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Celal Şerefhanlı, "Mazot fiyatlarının artışı konusunda sıkıntılar var, üçlü münavebe konusunda sıkıntılar var, inşallah bunları aşacağız. Tarımsal Mekanizasyon için biz de elimizi taşın altına koymaya hazırız." dedi.

Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, "Malatya şeker fabrikasının özelleşmesini istemiyoruz. Recai Kutan barajını 40 yıl bekledik. 90 bin dönüm arazi suya kavuştu. Kuru tarımdan sulu tarıma geçtik. Geçen yıl 17 bin dönüm pancar ekilmiş. Bu yıl bu rakamın çok artacağını biliyoruz ancak teknolojiye yetişemiyoruz. Tarım Bakanlığı basınçlı sulama sistemi kurmak isteyen tüm üreticilerimize destek veriyor. Makine ekipman konusunda sıkıntılarımız başladı. Bu konuda destek istiyoruz." dedi.

Soru cevap bölümünün ardından toplantı sona erdi.