T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Teknik Personellere Hizmetiçi Eğitimler...

Yayın Tarihi : 1.02.2019

İl Müdürlüğümüz, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından, 28 Ocak 01 Şubat 2018 tarihleri arasında Bitki Sağlığı, Entegre ve EKÜY Hastalık ve Zararlılarla Mücadele, Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele, Kenevir Yetiştiriciliği, Hasat Öncesi Pestisit Kalıntısı Sorunları, BKÜ Uygulamaları ve Reçete Yazılımı ile Kayısıda Budama Projesi konularında hizmet içi eğitimler düzenlendi.

İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda düzenlenen eğitimlere İlçe Müdürleri, bitki sağlığı konusunda çalışan teknik elemanlar, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Kayısıda Budama Projesinde görevli teknik elemanlar ile ziraat odalarında tarımsal danışmanlık hizmeti veren teknik elemanlar ve serbest ziraat mühendisleri katıldılar.

Eğitimlerin açılışında konuşan İl Müdürümüz Sayın Tahir MACİT, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak eğitime çok önem verdiklerini belirterek, "Üreticilere tarımsal yeniliklerin duyurulması, yeni teknolojilerin kullanımının sağlanması ve bu kapsamda üreticilerin tarımsal yeniliklere ulaşmasında tarım personeli ve yayımcı danışmanların eğitimli olmaları ve bilgilerini güncel tutmaları gerekir. Bu şekilde üreticilere daha etkin bir yayım hizmeti verilir, ilimiz ekonomisine katkı sağlanır. "Malatya tarımının geleceğine güvenle bakılması için teknik elemanların eğitimleri çok önemli. Eğitimler, deneyim ve tecrübe kazandırdığı gibi, insanın düşünce üretmesine zemin hazırlamaktadır.   Karşılaşılan tarımsal problemlere gerçek açıdan bakılabilmesi için teknik elemanların daha çok eğitimli olması, karşılaştığı problemleri kendilerinin de çözebileceği konusunda güven kazanması gerekir. Bitki sağlığı ile ilgili problemleri giderirsek ihracatta engel oluşturan kayısıda kalıntı problemini çözmüş oluruz, Özellikle arazi çalışmalarımızın yoğun olmadığı bu dönemlerde düzenlenen bu eğitimlerin sizlere çok şeyler katacağı kanaatiyle hepinize başarılar diliyorum" dedi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Demet KÖKSAL ise yaptığı konuşmasında, "Hizmet içi eğitimin temel hedefleri, yenilenebilir doğal kaynakların korunmasını sağlamaktır. Sürdürülebilir tarımla, insanı, çevreyi ve doğal hayatı korumak, tarımsal üretimi ve verimliliği artırmak için bu eğitimler büyük önem taşımaktadır. Entegre mücadelelerde kültürel önlemler, fiziksel mücadele, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri uygulanmalı, kimyasal mücadele ise en son çare olarak düşünülmelidir. Bir hastalık ve zararlı ekonomik zarar eşiğine gelmeden kimyasal mücadeleye başvurmamalıyız." dedi

Düzenlenen beş günlük hizmet içi eğitim programı kapsamında;

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları, İlimizde yürütülen Entegre mücadeleler, EKÜY çalışmaları, hastalık ve zararlılarla biyolojik ve biyoteknik mücadele, kenevir yetiştiriciliği, reçete yazılımı, hasat öncesi kalıntı izleme ve numune alma, meyve bahçelerinde gübreleme, İyi Tarım - Organik Tarım uygulamaları ile zirai ilaç bayi kontrolleri konusunda,

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli teknik elemanlar ise Kayısıda Budama Projesi konusunda görsel sunumlar eşliğinde katılımcılara bilgilendirmeler yaptılar.

Eğitimlerin sonunda, katılımcılara Eğitime Katılım Belgeleri düzenlenen törenle verildi.