T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Eğitim Toplantıları...

Yayın Tarihi : 15.01.2019

Tarımsal yayım ve danışmalık (TYD) konusunda mevzuat, uygulama esasları ve tarımsal yayımda yeni yaklaşımlar konulu eğitim toplantıları düzenlendi.

İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda düzenlenen toplantılarda;

Öğleden önce TYD projesinde görev alan İlçe Müdürlüğü sorumlularının katıldığı toplantıda açılış konuşmasını yapan İl Müdür Yardımcımız Sayın Zeki Sadak "Tarımsal yayım ve danışmalık projesinde gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu projenin önemli olan kısmı verilen danışmanlık hizmetinin amacına ulaşması, çiftçimize katkılarının belirlenmesi ve çalışmaların bu doğrultuda sürdürülmesidir. Denetlemeler ve kontroller konusunda İlçe Müdürlüklerine büyük görev düşüyor ve bu çalışmalarınız da İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünce yakinen takip ediliyor. Çalışmalarınızda olabilecek olası sıkıntılarda İl Müdürlüğü olarak tüm ilçelerimize her konuda teknik destek anlamında yardımcı olmaya hazırız. TYD hizmetleri kapsamında yapılacak çalışmaların verimli geçmesini temenni ediyor, hepinize başarılar diliyorum."dedi.

Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sayın Şevket Başyiğit, TYD Projesiyle ilgili olarak katılımcılara bilgiler aktararak "2018 yılı içinde 2017-34 Nolu Tebliğ kapsamında 7 ziraat odası ve 2 üretici birliği ile toplamda 1719 çiftçiye tarımsal danışmanlık hizmeti verildi. 2018-42 Nolu Tebliğ kapsamında 2019 yılında serbest tarım danışmanlarına da tarımsal danışmanlık hizmeti verme yetkisi verildi.  İlimizde 6 ziraat odası, 2 üretici birliği ve 14 serbest tarım danışmanı ile toplamda 36 danışman tarafından 2110 çiftçiye tarımsal danışmanlık hizmeti verilecektir. Destek kapsamında her danışman için 38 bin TL iki dilimde ödenecek olup, birinci dilim 19 bin TL hizmet başlangıcında, ikinci dilim 19 bin TL de 12 aylık hizmet bitiminde ödenecektir."dedi.

Sabah ve öğleden sonraki toplantılarda TYDD İl sorumlusu Ziraat Mühendisi Sayın Canan Omaç tarafından TYDD kapsamında yönetmelik, uygulama esasları, hazırlanacak faaliyet formları ve denetimler konusunda görsel materyaller eşliğinde katılımcılara bilgiler verildi.

Öğleden sonraki oturuma eğitimci olarak katılan Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Sayın Fevzi ÇİÇEK tarımsal yayımda yeni yaklaşımlar konusunda katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu.

Eğitimlerin sonunda düzenlenen Sertifika ve Yetki Belgesi dağıtım törenine katılan İl Müdürümüz Sayın Tahir MACİT "Tarımsal yayım ve danışmanlık projesi, başladığından bu güne kadar ilimizde başarıyla uygulanmaktadır. Bu yıl Bakanlığımızca serbest tarım danışmaları da bu projeye dahil edilerek hem istihdam sağlanmış, hem de hizmetin daha geniş alanlara ve daha fazla çiftçilere ulaştırılması sağlanacaktır. Bu projenin yürütülmesinde koordineli çalışmanın çok önemli odluğunu görüyoruz. Bu nedenle çalışmalarda Danışman, İlçe Müdürlüğü Yetkilisi ve İl Koordinatörlüğünde iş ve işlemlerin titizlikle takip edilmesi gerekiyor. Gerekli hallerde danışman arkadaşlarım bana da telefonla veya mesajla ulaşabilirler. Telefonum 24 saat açık. Sizlerin gayretli çalışmaları neticesinde çiftçimize hizmet götürülmesi bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. Projede görev yapan tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum."dedi.

Danışmanların yetki belgelerinin ve sertifikalarının İl Müdürü, Müdür Yardımcısı, KTV Şube Müdürü ve Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz tarafından verilmesinin ardından çekilen toplu hatıra fotoğrafı ile program sona erdi.