T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr.Bekir Pakdemirli’nin İlimizi Ziyareti…

Yayın Tarihi : 15.10.2018

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Pakdemirli, bazı programlara katılmak üzere ilimizi ziyaret etti.

2.Organize Sanayide süt ve süt ürünleri ile pekmez üretimi yapan bir fabrikayı ziyaretinde işletmenin bütün birimlerinde inceleme yapan Dr. Pakdemirli burada gazetecilere açıklama yaparak gıdada arz güvenliğinin çok önemli olduğunu ve özellikle laboratuvar kısmında çalışanlara bu konuda çok büyük görev düştüğünü söyledi.

Dr. Pakdemirli, gıdada güvenin, kendileri için birinci öncelik olduğuna işaret ederek, işletmeler, restoranlar ve perakende satış noktalarında denetimlerin sıkı bir şekilde sürdüğünü belirtti.

Denetimlerin daha sıkı bir şekilde devam edeceğine dikkati çeken Bakan Dr. Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Üretim yerleri çok çok önemli. Özellikle ambalajlı gıdaya ben çok önem veriyorum. Bir ürün ambalaja giriyorsa bunun geri planında bir laboratuvar, denetim, ciddi ve deneyimli bir iş gücü var demektir. Merdiven altında yapılan ürünler, bazen ne yazık ki doğallık adı altında satılıyor ama bunları karşılayamıyor. Çoğunlukla da böyle olduğunu görüyoruz. Bu anlamda özellikle vatandaşlarımıza tavsiyem ambalajlı gıdaları tüketsinler." 

Fabrika ziyaretinin ardından Malatya Nikah Sarayı'nda Alparslan-Betül Kurtbeyoğlu'nun nikah törenine katılan Bakan Dr. Pakdemirli, çifte, mutluluklar dileyerek Kur'an-ı Kerim ve Türk bayrağı hediye etti.

Bakan Pakdemirli, genç çiftten bol çocuk isteyerek, "Benim 3 çocuğum var. İnşallah 4'üncüyü bekliyoruz. Biz reisimiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tavsiyelerine uyduk. İnanın evlilik bir rızık kapısı ama çocukla bu rızık kapısı daha çok açılıyor." diye konuştu.

"Malatya'ya 16 Yılda 1 Milyar 980 Milyon Liralık Yatırım Yaptık"

Malatya ziyareti kapsamında AK Parti İl Başkanlığı üyeleriyle bir araya gelen Dr. Bekir Pakdemirli burada yaptığı konuşmada Malatya'ya 16 yılda 1 milyar 980 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyledi.

Bakan Pakdemirli, Malatya'nın kayısı üretiminde dünyada lider konumda olduğunu vurgulayarak, ürün için bakanlık olarak dekar başına 14 lira organik tarım desteği,100 lira standart ve 280 lira sertifikalı fidan desteği verdiklerinin altını çizdi.

Kayısının dünyaya ihraç edildiğini ve kalitenin çok önemli olduğunu anlatan Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Kaliteli̇ ve dünya standartlarında gerçekleştirilecek kayısı üretimi̇, bizim en büyük amacımız olmalıdır. Özelli̇kle markalaşma noktasında, ambalajlama çok önemli̇. İç ve dış pazarlarda, uygun ambalajlama ve ürün çeşitlendirmesine ihtiyacımız var. Kuru kayısıdaki̇ kükürt oranı, ihracatta sorun olmaktadır. Hatırlarsanız benzer durumlar, Rusya-Türki̇ye domates ihracatı konusunda da yaşanmıştı. Kükürt oranı, uluslararası standartları karşılayacak seviyeye düşürülmelidir."

"Tarımı, Teknoloji ve ARGE İle Buluşturmamız Şart"

Tarımda en önemli girdilerden olan gübrede, cansuyu anlayışıyla Eylül ayında yüzde 15 oranında indirim yaptıklarını hatırlatan Dr. Pakdemirli, bitki beslenme ürünü sıvı ve toz gübrelerde de 35 çeşitte yüzde 10 oranında indirime gittiklerini ifade etti.

Dünya nüfusunun hızla arttığına dikkati çeken Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Toprak alanlarının verimsizleşmesi̇ ve küresel ısınmayı da göz önünde bulundurduğumuzda gelecekte, tarım noktasındaki̇ stratejilerin büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. İki̇ kere iki̇ dört eder netliğinde bir şey söylemek gerekirse; tarımı, teknoloji̇ ve ARGE ile buluşturmamız şart. Tarımda verimi̇ arttırmanın tek çözümü, kendi̇ ürünümüzü modern tekniklerle üretmektir."

"Tarımda kafana göre değil, havzana göre ek" dönemine geçilmesi gerektiğine değinen Pakdemirli, üniversitelerle iş birliklerin arttırılması, hastalıklara ve stres faktörlerine dayanıklı ürünlerin yetiştirilmesi̇ için gerekli̇ ARGE çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

"Tarımı, Hobi̇ Olmaktan Çıkarmalıyız"

Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, yıllarca dirsek çürütüp okuyan donanımlı gençlerin işsiz olduğunu belirterek, "Atama bekleyen ziraat, gıda, su ürünleri̇ ve veteriner hekimi̇ gençlerimizi̇ tarıma ve hayvancılığa yönlendirip kendi̇ işlerini̇ kurmak için teşvik etmeliyiz. Tarımı, emeklilikten sonra hobi̇ olarak yapılacak bir iş olmaktan çıkarmalıyız. Bu sebeple girişimci̇ gençlerimize kendi̇ işlerini̇ kurmak ve geliştirmeleri̇ için gerekli̇ destek ve eğitimleri̇ vermeliyiz." ifadelerini kullandı.

Ecdatlarına layık olmak zorunda olduklarını belirten Bakan Pakdemirli, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye'yi̇ büyütmeye, ilerletmeye devam edeceğiz. Siz arkamızda olduğunuz müddetçe, yanımızda durduğunuz sürece inşallah Malatya'ya da Türkiye'ye de çok daha büyük hizmetler yapacağız. Kıymetli̇ kardeşlerim, biz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde artık her alanda millî̇ ve yerli̇ hamleler yapmaya başladık. Üretim ekonomisini̇, bilim ekonomisini̇, tarım ekonomisini̇, teknoloji̇ ekonomisini̇ hep birlikte gerçekleştireceğiz inşallah."

Ak Parti il teşkilatı ile buluşmasının ardından "Tarım Şehri Malatya" toplantısına katılan Bakan Pakdemirli burada ilimizdeki tarımsal sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çiftçiler, tarım ve hayvancılıkla ilgili oda başkanlarıyla görüş alışverişinde bulundu.

Bakan Dr. Pakdemirli'den Besicilere Büyük Müjde

Malatya Programı kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının Kurum Müdürleri ile Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantı sonunda Vali Kaban, Bakan Dr. Pakdemirli'ye Hekimhan İlçesi Taşhan'da bulunan üzerinde Arapça, Süryanice ve Ermenice 'Birlikte Yaşama Belgesi' yazılı olan Ebruli tablosu Malatya Vesikasını takdim etti.     

Toplantının ardından Bakan Dr. Pakdemirli Malatya'nın Yazıhan ilçesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteklediği 500 Başlık Düve Üretim Merkezi açılış ve buzağı küpe takma törenine katıldı. 

Tesisi gezen ve yetkililerden bilgi alan Dr. Pakdemirli, burada besiciler için de bir müjde verdi.

Et üreticilerinin uzun süredir sıkıntılarının olduğunu dile getiren Bakan Dr. Pakdemirli "26 lira olan ithal menşeili karkas et fiyatlarını Et ve Süt Kurumu olarak bugünden itibaren 28 lira olarak uygulayacağımızı açıklamak istiyorum. Yerliyi de her zaman kayırıyoruz biliyorsunuz. Yerlideki 28 lira olan karkas et fiyatımızı da bugünden itibaren 29 lira olarak uygulamaya alıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun" diye konuştu.

Amaçlarının Türkiye'nin kendi kendine yeterliliğini sağlamak olduğunu ifade eden Bakan Dr. Pakdemirli, bu noktada da yeterli desteği sağladıklarını ve teşviklere devam edeceklerini belirterek, ziyaret ettikleri işletmeye Bakanlık tarafından yaklaşık 2,5 milyon TL tutarında katkı verdiklerini ve bu katkılara bundan sonra da devam edeceklerini söyledi.

Bakan Pakdemirli "Gıdada Global Bir Marka Oluşturmalıyız"

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin kayısı, fındık, fıstık, zeytin ve zeytinyağı gibi prestijli ve çok güzel ürünleri bulunduğunu belirterek " Bizim başka sektörlerde yaptığımız çok iyi işler var. Gıdada da bizim çok iyi bir markamızın olması lazım. Bakanlık olarak genel bir şemsiye, global bir marka oluşturalım istiyoruz." dedi.

Bakan Dr.Pakdemirli, Malatya programı kapsamında Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü ziyaret ederek, güneş enerjisi kullanılan kayısı kurutma sistemini inceledi. Daha sonra Malatya Ticaret Borsası'nda sektör temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin Avrupa'da tarımsal hasılada birinci sırada yer aldığını söyledi.

Dünya nüfusunun ve şehirleşmenin arttığına dikkati çeken Pakdemirli, Türkiye'de çiftçilerin yaş ortalamasının yükseldiğini, bu yüzden bakanlık olarak çeşitli projelerle gençleri tarımsal faaliyetlere yönlendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte bakanlık sayısının azaltıldığını ve koordinasyonun arttığını belirterek, böylece vatandaşa daha iyi hizmet verileceğini söyledi.

Bakan Bekir Pakdemirli, Türkiye'de kayısı ve zeytin gibi prestijli ürünlerin bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu ürünlerin üretimi, satışı, her şeyi bizde. Biz 2-3 dolara satıp, sonra yabancının 22 dolara satmasını izliyoruz. Benim global bir marka özlemim var. Bizim başka sektörlerde yaptığımız çok iyi işler var. Gıdada da bizim çok iyi bir markamızın olması lazım. Bakanlık olarak genel bir şemsiye, global bir marka oluşturalım istiyoruz." 

Toprak Mahsulleri Ofisinde kayısı satılması yönünde talep olduğunu dile getiren Bakan Pakdemirli, bunun gerçekleştirileceğini bildirdi.

"Enflasyonla mücadelede milli bir duruş sergileniyor"

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, bu hafta enflasyonla mücadele kapsamında bir toplantı düzenlendiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Perakende sektöründen gelen bir arkadaşınız olarak, ben de zincir mağazalarla görüştüm ve bunlar önemli bir indirim yaparak, 50 kadar üründe yüzde 10 indirime gittiler. Bu da enflasyonla mücadelede milli bir duruş oldu. Bu milli duruştan dolayı marketlerimize teşekkür ediyoruz. Bunların logoları var, 'topyekün mücadele' ve 'enflasyonla mücadele' diye. Yüzde 10 indirim gördüğünüz yerden rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz. Bu hem ulusal hem de yerel marketlerde olabilir." 

Turgut Özal Üniversitesini Ziyaret

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Malatya Turgut Özal Üniversitesini ziyaret ederek, rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ile görüştü.

Karabulut'tan çalışmalarına ilişkin bilgi alan Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, konu Turgut Özal olunca onun adının verildiği üniversiteyi ziyaret etmemesinin söz konusu olamayacağını söyledi.

Turgut Özal ile ilgili görüntüleri ne zaman izlese duygulandığını anlatan Bakan Pakdemirli, "Bana ilk bilgisayarımı o hediye etmişti. Gerçekten çocuklarla ilgilenen, sevecen, insana yakın, kalbi, dünyası, vizyonu çok büyük, farklı bir insandı. Allah rahmet eylesin." dedi.

Dr. Pakdemirli, Turgut Özal ve babasının bir anısını aktarırken, "Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan hem bayramlık hem de idamlık gömlekleri yanında olan insanlar." ifadesini kullandı.

"Tarımda üniversiteler ile işbirliği önemli"

Türkiye'de üniversitelerin sayısının arttığına dikkati çeken Pakdemirli, "Bugün tarımda ürettiğimizden yüzde 50 daha fazla üretmeliyiz. Bunun yolu da üniversiteler ile tarım sektörünün işbirliğinden geçer. Turgut Özal Üniversitesinin kayısı ile ilgili çok önemli çalışmalar yaptığını biliyorum. Bu çalışmaları daha da geliştirmeli ve artırmalıyız" diye konuştu.

"Mekanik toplamaya uygun bahçeler kurmalıyız"

Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin çok prestijli, önemli ve güzel ürünleri bulunduğuna işaret ederek, "Bu ürünleri daha ileriye taşımanın yollarını bulmamız lazım. Bakanlık olarak ileriye yönelik 'global marka' adı altında prestijli ürünlerimiz kayısı, fındık, fıstık, zeytin, zeytinyağını daha iyi ambalaj ve kalite standardı içinde ihracat pazarlarında daha iyi şekilde pazarlamayı düşünüyoruz." dedi.

Geleceğe farklı bir vizyonla bakılması gerektiğini dile getiren Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Gelecekte ağaçlardaki meyveleri toplayacak insanlar bulamayabiliriz. Bu ağaçlarımızı bodur ağaçlar haline getirip mekanik toplamaya uygun işler yapmamız lazım. Zeytinde yavaş yavaş bunu yapmaya başladık. Bence kayısıda da yapmamız lazım. Mekanik toplamaya uygun meyve bahçeleri kurulumu için üniversitelerle işbirliği yapmalıyız."

Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, üniversite ziyaretinin ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve Doğu Anadolu'nun ilk Hayvanat Bahçesi olma özelliğini taşıyan Doğal Yaşam Parkı ve Hayvanat Bahçesi'ne geçerek, burada incelemelerde bulundu.