T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

12. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı

Yayın Tarihi : 19.04.2018

12. Tarım Fuarı'nın açılışı dolayısıyla Mişmişpark Fuar Alanında bir tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, folklor gösterileriyle devam etti.  Açılış töreninde daha sonra protokol konuşmaları yapıldı. Konuşmaların ardından İl Müftüsü Ümit Çimen'in yaptığı duanın ardından kurdele kesilerek, fuarın açılışı yapıldı.

11-15 Nisan 2018 tarihleri arasında 30 ilden 150 dolayında firmanın katıldığı fuar süresince ücretsiz otobüs seferleri düzenlendi.

Fuar kapsamında düzenlenen kırkım şenliğine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da katıldı. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Ana olmadan dana olmaz. Geldiğimiz günden beri anaya çok önem veriyorum. İnşallah göreceksiniz, size, Malatya'ya 100 bin liralık düve vereceğiz, her şehre vereceğiz ama şu şartı getirdik, bizim amacımız hayvan sayısını artırmak. Yoksa hayvanı dışarıdan getir, besle, kasaba gönder kes değil. Biz anayı artıracağız. Anayı artırdığımız zaman, hayvan sürüsünün sayısını artıracağız." dedi.

Fakıbaba, Malatya'da 12'ncisi gerçekleştirilen "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı'' kapsamında düzenlenen Koyun Kırkım Yarışması ve Şenliği'nde yaptığı konuşmada, kendisinin genel cerrah olduğunu hatırlattı.

Bakanlık görevine getirildiğinde biraz şaşırdığını ifade eden Fakıbaba, göreve başladıktan sonra sağlık ve gıda ile tarım arasında müthiş bir bağın olduğunu gördüğünü kaydetti.

Gıda ve suyun olmadığı yerde hiçbir canlının yaşayamayacağını söyleyen Fakıbaba, onun için bu iki hususun çok önemli olduğunu söyledi.

Fakıbaba, hazırladıkları "250 bin düve" projesinin başlayacağını belirterek, "Nedir bu düve? Damızlık anadır. Ana olmadan dana olmaz. Geldiğimiz günden beri anaya çok önem veriyorum. İnşallah göreceksiniz, size, Malatya'ya 100 bin liralık düve vereceğiz, her şehre vereceğiz ama şu şartı getirdik, bizim amacımız hayvan sayısını artırmak. Yoksa hayvanı dışarıdan getir, besle, kasaba gönder kes değil. Biz anayı artıracağız. Anayı artırdığımız zaman, hayvan sürüsünün sayısını artıracağız." diye konuştu.

Projenin 3 yıllık olduğunu hatırlatan Fakıbaba, bu düvelerin 100 bininin özellikle küçük ve orta işletmelere dağıtılacağını bildirdi.

Fakıbaba, bir diğer projelerinin ise 300 koyun projesi olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Koyun yavru verecek. Bizim yapmış olduğumuz hesaplamalarda 500 bin anaç koyun 8 yılda 5 milyon oluyor. Bu her sene artarak devam edecek. Dediğim gibi bunun da şartları var, sıradan, her gelene 'sana 300 koyun veriyorum' değil. Bir defa bu işi biliyor olacak, ahırında koyun olacak. Ahırda 100 koyunu varsa onu 300'e tamamlayacağız. Şu eleştiri geliyor 'Bundan çok az insan faydalanacak' doğrudur ama hayat 2018'den ibaret değil. Hayat devam ediyor ta ki bizim küçükbaş hayvan sayımız 80 milyonu buluncaya kadar bu devam edecek."

"Zaman zaman regresyon yapıyoruz"

Ette zaman zaman regresyon yaptıklarını ancak üreticilerin zaman zaman bu durumdan çekindiğini kaydeden Bakan Fakıbaba, bu durumda çekinilecek bir şey olmadığını söyledi.

Fakıbaba, yerli üreticilerin zarar etmeyeceği şekilde regresyon yaptıklarının altını çizerek, "Bakın şimdi ramazan ayı geliyor, arkasından Kurban Bayramı gelecek. Ben bütün bu sanayicileri, büyük üreticileri spekülatör olarak yorumlamıyorum, yanlış anlaşılmasın ama bir ikisi çıkıyor piyasaya, elinde 10 bin tane hayvanı var, piyasadan 300 hayvan alıyor fiyatı 28'den, sonra 30'dan satıyor. Şimdi Allah aşkına bunu yiyecek olan 81 milyon vatandaşım var, ben bunu düşünmek zorundayım. Bu regresyonu yapmadığım takdirde ben garibana, fakir fukaraya ne diyebilirim? Bunun hesabını ben diğer tarafta da vereceğim." diye konuştu.

Bakan Fakıbaba, 500 bin kesimlik hayvan ithalatının önünün açıldığını dile getirerek, bu durumun da yanlış yorumlandığını, belirtilen rakamın hemen ülkeye girmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

"Üreticimizin ve çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise AK Parti olarak her zaman çiftçileri desteklerini belirtti.

Bakan Fakıbaba'nın göreve geldikten sonra özellikle küçük işletmeleri, köylüleri ve kırsal kalkınmayı öncelikli programları arasına aldığını söyleyen Tüfenkci, "Üreten çiftçimizin yanındayız, üreten insanımızın yanındayız. Bundan sonra da yanında olmak istiyoruz." dedi.

Malatya'da hayvan üretiminin artmasını istediklerini anlatan Tüfenkci, kentte daha ucuz ve sağlıklı bir şekilde hayvancılığın gelişmesi için de çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Tüfenkci, Türkiye olarak tarımı stratejik bir sektör olarak gördüklerini kaydederek, "Malatya sanayileşmeye yeni başlayan bir il ama aynı zamanda bir tarım kenti. Tarımı biz asla ihmal etmeyiz. Biz gücümüzün yettiği kadar, elimizden geldiği kadar üreticilerimizin ve çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Bakanlar Fakıbaba ve Tüfenkci ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Koyun Kırkım Yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini verdi.

Fuardaki etkinlikler kapsamında kura çekimi sonrası, Süt Sağım Makinesi ve Güneş Enerji paneli kazanan kişilere teslim edildi. 

Fuar ziyaretinin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Malatya Milletvekili Mustafa ŞAHİN, Malatya Valisi Ali Kaban, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Müsteşar Yardımcımız Ahmet Güldal, Malatya ve civar illerin tarımsal kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri ile çiftçilerin katıldığı "Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi.

Bölgenin tarımsal durumunun değerlendirildiği toplantıda katılımcıların sorunları, talep ve önerileri Bakanlarımız tarafından değerlendirildi. Bölge tarımının gelişmesi için çalışmalar yürütüldüğünü belirten Fakıbaba, toplantıya katılanların talep ve önerilerinin not alındığını ve yürütülen çalışmalar çerçevesinde değerlendirileceğini belirtti.

Fuarda düzenlenen etkinlikler;

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen 9. Tarım ve İnsan konulu Fotoğraf Yarışması'nda dereceye giren fotoğraflar fuar süresince sergilendi.

Fuarın birinci gününde Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği tarafından ziyaretçilere Kavurma ikram edildi. 

Fuarın ikinci gününde Malatya Alabalık Yetiştiricileri Birliği tarafından ziyaretçilere Izgara Alabalık ikram edildi. 

Malatya Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından En Güzel Bal Yarışması düzenlendi ve fuar süresince ziyaretçilere bal ikram edildi.

Malatya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından En Güzel Buzağı Yarışması düzenlendi.

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından "En Güzel Kuzu Yarışması" ve Koyun Kırkım Yarışması ve Şenliği düzenlendi, Güneş Enerjisi Paneli dağıtımı töreni yapıldı.

Malatya Süt Üreticileri Birliği tarafından Süt Sağım Makinesi dağıtımı töreni düzenlendi ve fuar süresince ziyaretçilere sıcak süt ikram edildi.

Malatya Organik Meyve Üreticileri Birliği tarafından fuar süresince ziyaretçilere Organik Kayısı ikram edildi.

Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Müdürümüz Tahir Macit "Fuar, üretici ve yetiştirici birliklerinin çeşitli ikramları, fotoğraf sergisi, kırkım şenliği, konser ve yarışmalar ile renkli görüntülere sahne oldu. Özellikle iki Bakanımızın fuara katılımı coşkuyu artırdı. Sayın Bakanlarımızın da katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı çok yararlı geçti. İl Müdürlüğü olarak fuarda düzenlenen birçok etkinliğin organizasyonunda aktif olarak yer aldık. İl Müdürlüğü olarak açtığımız stantta fuar süresince ziyaretçilere bilgilendirme amaçlı basılı yayınlar dağıttık ve konu uzmanlarımızca ziyaretçilerin sorularını cevaplandırarak bilgilendirmeler yaptık. Ayrıca bu yıl ilk olarak Genç Çiftçi Projesini tanıttığımız bir stant daha açtık. Bu stantta desteklemeden yararlanıp İstiridye Mantarı işletmesi kuran ve yine desteklemeden yararlanarak Yumurta Tavukçuluğu İşletmesi kuran iki bayan çiftçimiz yetiştirdikleri ürünleri sergilediler, stantta mantar ve yumurta pişirerek ziyaretçilere ikram ettiler. Bu stantta görevlendirdiğimiz konu uzmanlarımızca da ziyaretçilere projeyle ilgili bilgilendirmeler yaptık. Stantlarımıza ve Fotoğraf Sergimize ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gösterilmesi bizi çok mutlu etti. Fuar organizasyonunda görev alan herkese teşekkür ediyorum."dedi.