T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kapya Biber Yetiştiriciliği Projesi Eğitimleri ve Sertifika Töreni…

Yayın Tarihi : 23.03.2018

2018 yılında Doğanşehir İlçemizde kadın çiftçilerimize yönelik olarak uygulanmakta olan "Kapya Biber Yetiştiriciliği Projesi"ne katılan 25 kadın çiftçiye teorik eğitimler verildi. Eğitimin sonunda kadın çiftçilere Katılım Belgeleri törenle dağıtıldı.

Doğanşehir Belediyesi Salonunda gerçekleştirilen eğitimlerin sonundaki sertifika törenine Malatya Valisi Sayın Ali KABAN, İlçe Kaymakam Vekili Muhammet Şükrü PEKPAK, İlçe Belediye Başkanı Vahap KÜÇÜK, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tahir MACİT, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah ERDOĞAN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şevket BAŞYİĞİT, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şerif ÇETİNTAŞ, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem ALTUNTAŞ, Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi ÇİÇEK, protokol ve kadın çiftçiler katıldı.

Kapya biber yetiştiriciliğinin tüm aşamalarının teorik olarak anlatıldığı kadın çiftçilerin eğitimleri, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem ALTUNTAŞ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi M.Akif CANAL, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Adnan CANBAY tarafından sunumlar eşliğinde gerçekleştirildi.

Sertifika Töreninin açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Tahir MACİT katılımcılara proje hakkında bilgilendirmeler yaparak "Bakanlığımızca kırsal alanlardaki kadın çiftçilerimize yönelik olarak "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi" uygulanmaktadır.

Bu proje çerçevesinde ilimizde 2016 yılında "Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi" ve 2017 yılında "Telli Terbiye Sistemiyle Ahududu ve Böğürtlen Yetiştiriciliği Projesi" uygulanmıştır. Bu projeler Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü arazisinde uygulanmıştır.

2018 yılında Bakanlığımızca onaylanan "Kapya Biber Yetiştiriciliği Projesi" Doğanşehir İlçemizin Savaklı Köyünde çiftçi şartlarında uygulanacaktır. Demonstrasyon alanı 1 adet ve 1 dekar olacaktır. Ancak projeye 3 köyden katılacak olan kadın çiftçilerimiz burada aldıkları teorik eğitimlerin yanı sıra üretimin her aşamasına bizzat katılacaklardır.

Bölgedeki kadın üreticilerin işletmeleri genelde küçük aile işletmeleri şeklindedir. Hasat ve bakım işlerinde bayan iş gücünün yoğun kullanıldığı kapya biber üretiminde gerekli altyapı ve bilgi eksikliklerinin giderilmesi durumunda kadın üreticilerin çok büyük olmayan alanlardan yüksek gelir elde etmeleri mümkündür. Özellikle kayısı hasat ve bakım işlemleri ile farklı bir dönemde uygulanabilecek olması işgücünün daha efektif kullanılması açısından olumludur. Kadınlar sosyal yapıda kapya biber üretimi ile gelir elde edecekler, ayrıca bölgelerinde önder çiftçi olarak değerlendirilecektir.

Bu projenin genel amacı; Kapya biber yetiştiriciliğinde bölgeye uygun kapya biber çeşitlerinin üretim tekniklerinin üreticilere ulaştırılması, kapya biber yetiştiriciliğinin bölgede yaygınlaştırılması, kaliteyi artırmak için etkin tarımsal üretim tekniklerinin bölgede yayılması, becerilerinin geliştirilmesi için kadın çiftçilere pratik yaptırılması, kadın çiftçilerin sosyo-ekonomik koşullarının iyileştirilmesidir.

Proje uygulamasında kullanılacak fideler Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden bölgemize adapte olmuş çeşitlerden temin edilecek ve Mayıs ayının başında dikim gerçekleştirilecektir. Ağustos ayında hasat töreni ve tarla günü düzenlenecektir. Projeden elde edilen ürünlerin farklı değerlendirilme yöntemleriyle ilgili uygulamalı eğitimler yapılacaktır.

Projemize desteklerini esirgemeyen başta Sayın Valimize, Doğanşehir Kaymakamlığımıza, Doğanşehir Belediyemize, törenimize iştirak eden tüm katılımcılara ve özellikle medeni cesaret göstererek projemize katılan tüm kadın çiftçilerimize teşekkür ediyorum."dedi.

Belediye Başkanı Vahap KÜÇÜK yaptığı konuşmasında Doğanşehir'in eskiden beri sebze yetiştiriciliğinde önemli yer aldığını ve birçok sebze çeşidinin burada yetiştirildiğini belirterek kadınlara yönelik projelerin yararlı olacağına inandığını söyledi.

İlçe Kaymakam Vekili Muhammet Şükrü PEKPAK yaptığı konuşmasında İlçede eğitim konusunda gelişmeler olduğunu belirterek, kadın çiftçi eğitimlerinin ve devamında uygulanacak projenin amacına ulaşarak, ilçede sebze ekim alanlarının artmasının aile ekonomisine katkıda bulunacağını söyledi.

Malatya Valisi Sayın Ali KABAN yaptığı konuşmasında, "Bizim Anadolu geleneğinde ve Türklerin eski geleneklerinde kadının çok büyük ehemmiyet taşıdığı bir dönem varmış. O dönemde kadın bütün sistemin merkezinde yer alırdı. Bunu Ümit Hassan'ın eski 'Türk Toplumu Üzerine İncelemeler' kitabına bakarsanız görürsünüz. Ona Anahan'lık dönemi diyor. Aslında bu kadar merkezde olmaya gerek var mı? Mevcut durum içerisinde hanımefendiler hayatın içerisinde bir yerlerde görev alabilirler mi? Evet bu artık günümüzde kaçınılmaz gibi gözüküyor. Bir anlamda 21. yüzyıl artık kadının çağıdır. İşte burada bir taraftan da vilayetimizin hem bir avantajı hem de bir çıkmazı var. Diyoruz ki bizim dünyada söz sahibi olan kayısımız var. Hakikatten kuru kayısıda çok yüksek oranlarda dünya tüketimini belirleyebiliyoruz. Bu aynı zamanda bir çıkmazı barındırıyor. Ürün çeşitlemesine gitmediğiniz sürece o üründe yaşanacak bir kriz bütün sistemi vurur. Kuralı budur. Onun için şu anda ilimiz çapında kayısının yanında gelir getirecek tarım ve hayvancılık sektörleri üzerinde çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu kayısıyı bitirelim anlamına gelmiyor. Kayısı yine devam eder, hatta çok daha iyi yönetilirse bize çok daha büyük gelirler getirir, bu tip saygınlık ürünlerinin bir özelliğidir. Ama bu bizi başka tarımsal gelir alanları, geçim alanları aramaktan engellemiyor. Aynı şekilde geçmişteki ürün çeşitliliğimiz belli bir ürünün dönemsel olarak öne geçmesi ile birlikte bütün o özelliğini kaybedebiliyor. Oysa bildiğim kadarıyla tarım ekonomisinde, tarımın yönetiminde bu tip bir tekbiçimleşmek her zaman riskli görünüyor. Ürün çeşitlenmesinde gideceğimiz yapılarla ilgili çalışmalar yapmamız lazım. Ben bu anlamda bu çalışmayı anlamlı buluyorum. Unutmayın ki uzaya çıkıldığında, aya gidildiğinde oraya ayak basan astronotun o sözü birçok şey için geçerli 'Bu benim için küçük, ama insanlık için büyük bir adımdır' diyordu. Bu projeler belki küçük görünebilir ama unutmayalım ki her bir yol bu bir adımla başlıyor. İşte o bir adım budur. O bir adım hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Program sonunda kadın çiftçilerin eğitim ve uygulanacak proje ile ilgili duygu ve düşüncelerini dinleyerek bir süre sohbet eden Vali Ali KABAN ve protokol tarafından, eğitime katılan kadın çiftçilere eğitim sonu katılım belgeleri takdim edildi.

Topluca çekilen hatıra resmiyle tören sona erdi.