2019 yılı iklimin çok değişkenlik göstermesi ve doğal floranın çok zengin olması nedeniyle tüm ülkemizde olduğu gibi İlimizde de canlı türlerinde artış ve çeşitlilik arz etmiştir. İlimizdeki sebzelik ve hububat alanlarında ve nadiren meyve bahçelerinde daha önce ismini çok duymadığımız zararlı türleri görülmeye başlanmıştır. İl Müdürlüğümüze gelen şikâyetler üzerine söz konusu gidilen yerlerde bahse konu zararlılardan biri olan Toprak Pireleri zararlısına yoğun bir şekilde rastlanmıştır.
TANIMI VE YAŞAYIŞI
Ülkemizde bulunan türleri Phyllotreta corrugata Rche., P.nigripens (F.), P.undulata Kutsh., P.diademata F., P.atra (F.), Psylloides turcica Heik., P.elliptica All.'dır.
Erginleri ortalama 2.4 mm uzunluğunda, siyahi yeşil metalik renklerde bir böcektir. Üçüncü çift bacaklarının femurları çok gelişmiş olup pire gibi sıçrarlar, üst kanatların üzeri sık noktalıdır.
Erginler kışı toprakta, bitki artıklarında ve otlar altında geçirirler. İlkbaharda hububatın kardeşlenme döneminde görülen ergin dişiler çiftleşerek yumurtalarını bitkilerin kök boğazına bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar bir süre sonra pupa dönemine girerek Temmuz, Ağustos aylarında ergin olup, daha sonra kışlama dönemine girerler. Bu zararlı Yılda 1-2 döl verir.
ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Larvaların kök boğazında yaptığı zararlar önemli değildir. Esas zararı ergin böcekler yapar. Yapraklarda beslenerek delikler meydana getirirler. Kurak yıllarda zarar artar. İlkbaharda zayıf gelişmiş olan 3-5 yapraklı ekinlerde ekonomik önemde zarar yaptığı saptanmıştır.
Ülkemizde tahıl ekimi yapılan bütün alanlarda bu zararlılar görülebilir. Ancak ekonomik önemde bir zararlı değildir.
KONUKÇULARI
Polifag zararlılardır. Buğday, arpa ve diğer Buğdaygiller, şekerpancarı, patates, domates, şerbetçiotu, kenevir, acı ot, köpek üzümü, çobançantası, tarla akça çiçeği, güzel avrat otu, tütün, lahana, şalgam, turp, yabani hardal, şebboy, yabani tere, kolza, süpürgeotu, süs bitkileri vs. konukçularıdır.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
-Tarla içindeki ve çevresindeki yabancı otlar yok edilmelidir.
-Ekim, zamanında yapılarak bitkinin kuvvetli gelişmesi sağlanmalıdır. Geç ekimlerden kaçınılmalıdır.
-Konukçusu olmayan bitkiler münavebeye sokulmalıdır.
KİMYASAL MÜCADELE
İlaçlama zamanı
Çevre ve iklim şartlarına bağlı olarak değişebilir. Mücadele erginlere karşı genellikle Mart ayında yapılır. Fide döneminde (hububat 3-5 yapraklı iken) ¼ m²lik çerçevelerle en az 15-20 noktada sayım yapılır, m2'de ortalama 15 ve daha fazla ergin böcek bulunan tarlalar ilaçlanır. Sebzelerde ise erginler bitkiye zarar vermeye başladığı dönemde mücadele yapılır.
KULLANILACAK BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ
KONUKÇUSU | ETKİLİ MADDE ADI | KULLANIM DOZU Da/100 Lt su |
BUĞDAY | Lambda –Cyhalothrın 50 g/ı | 30 ml/da |
TERE- ROKA | Sipinosad 240 g/ı | 40 ml/da |
ROKA(Geçici tavsiye) | Azadirachtin 10 g/ı | 500 ml/100lt su |
Kamuoyuna duyurulur.
Tahir MACİT
Tarım ve Orman İl Müdürü V.
Toprak Piresi görüntüleri 1 için tıklayınız.
Toprak Piresi görüntüleri 2 için tıklayınız.